Ttela

Fest och bön samsades på Eidfest

Med hoppborgar, lek, trevligt sällskap och många skratt. Så firade Vänersborg­s muslimer Eid al-fitr.

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se

Eid al-fitr muslimerna­s viktigaste högtid markerar slutet på den månadslång­a fastan och Ramadan. Eid betyder också fest och glädje med nära, kära och främlingar. För andra året i rad anordnas en stor Eid-festival på Torpa i Vänersborg.

Mellan de många hoppborgar och roliga aktivitete­rna springer barn runt för att hinna med så mycket som möjligt. Musiken ljuder över området och både barn och gamla går runt med ett leende på läpparna.

VID ETT BOR står ett antal ljusstavar som liknar en av nattduelle­rna från Mästarnas Mästare. Nur Mahmoud Hussein har precis tagit ljuspelare­n före sin syster Shahad. Att vara på Eid-fest. Det gillar hon.

– Jag har åkt rutschkana och provat allt, men denna var den roligaste, säger hon med ett leende på läpparna.

Sen hinner hon inte prata mer utan springer i väg med sina kompisar.

TJEJERNAS PAPPA MOHAMMED Hussein som stått bredvid och hejat på berättar sen vad Eid-festivalen betyder för honom.

– Alla barn och föräldrar är här. Det är mycket glädje när vi firar Eid, säger han med ett leende på läpparna.

Årets Eid-fest är något större än förra året. Även aktivitete­rna är fler och det är även fler besökare. Bakom festen står Vänersborg­s unga muslimer och det är en glad ordförande som är nöjd med årets upplaga.

– Många som inte känner varandra får nya kompisar. Det är också kul att människor med bakgrund från många olika länder är här och firar, säger Sameer Saeed ordförande för Vänersborg­s unga muslimer.

ARRANGÖRER­NA HAR OCKSÅ ansträngt sig för att de som bor på Restad gård ska komma till festen.

– Det är vikigt att de som bor där kommer hit och får träffa folk. Då blir det lättare att komma in i samhället, forsätter Sameer Saeed.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? GEMENSKAP. Imamen Abduhar Abbas ledde bönen under Eidfirande­t i Vänersborg. De flesta på plats var ense om att det bästa på Eidfesten var att få träffa nära och kära, men också nya människor.
Bild: STEFAN BENNHAGE GEMENSKAP. Imamen Abduhar Abbas ledde bönen under Eidfirande­t i Vänersborg. De flesta på plats var ense om att det bästa på Eidfesten var att få träffa nära och kära, men också nya människor.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? EIDFEST. Ali al-zubadi tillsamman­s med sina barn Fares, Saif, Laith och Hamin. De tillsamman­s med flera hundra passade på att gå på Eidfesten på gräsplanen framför Tärnanskol­an.
Bild: STEFAN BENNHAGE EIDFEST. Ali al-zubadi tillsamman­s med sina barn Fares, Saif, Laith och Hamin. De tillsamman­s med flera hundra passade på att gå på Eidfesten på gräsplanen framför Tärnanskol­an.
 ??  ?? FÖR STORA SOM SMÅ. Barnen som besökte Eidfesten gillade att göra alla roliga aktivitete­r som fanns på platsen. De vuxna passade på att umgås med nära och kära.
FÖR STORA SOM SMÅ. Barnen som besökte Eidfesten gillade att göra alla roliga aktivitete­r som fanns på platsen. De vuxna passade på att umgås med nära och kära.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden