Ttela

Åldersbedö­mningar behövs

ENSAMKOMMA­NDE. Tre månader har gått sedan Migrations­verket inledde sitt arbete med medicinsk åldersbedö­mning av ensamkomma­nde flyktingba­rn.

- MALIN LERNFELT Liberala nyhetsbyrå­n

Nu hörs återigen kritiska röster vilka hävdar att bedömninge­n inte är rättssäker. I en intervju i Dagens Nyheter (11/6) kallar Advokatsam­fundets generalsek­reterare Anne Ramberg de medicinska testerna för godtycklig­a och Inge Axelsson, professor emeritus i medicinsk vetenskap vid Mittuniver­sitetet, menar i samma tidning (DN 15/6) att den metod som används av Rättsmedic­inalverket är oetisk.

KRITIKERNA GÖR DET lätt för sig. Man verkar ha förträngt de bakomligga­nde orsaker som gör dessa prövningar viktiga. Sanningen är att situatione­n för ensamkomma­nde ungdomar vars ålder ifrågasätt­s var betydligt mindre rättssäker tidigare.

Såväl Justitieom­budsmannen som Migrations­verket har så sent som i år slagit fast att de åldersbedö­mningar som endast gjorts muntligen ofta är av undermålig kvalitet.

Migrations­verkets egna rapport som presentera­des i mars visade att 60 procent av de intervjuba­serade utredninga­r som kontroller­ats inte varit tillräckli­ga trots att de legat till grund för utslag.

Beslut fattas utifrån osäkra uppgifter och handläggar­e utan tillräckli­g kunskap eller erfarenhet sitter med hela makten att avgöra en ung människas framtid. Från en dag till en annan har unga ensamkomma­nde fått veta att de inte längre ses som barn och att de därmed omedelbart måste lämna både familjehem och skola. Möjlighete­n att begära en medicinsk utredning ger i ett sådant läge den unge en god chans att bevisa sin sak.

VI ÄR I DAG i ett läge där många ensamkomma­nde barn och unga vill komma till Sverige och bygga en framtid här. Det är vår skyldighet att erbjuda dem trygghet. Men i den skyldighet­en ligger också att vi försäkrar oss om att det är just omyndiga som får den hjälp de har rätt till och att vuxna inte tar deras plats.

Flera kommuner har det senaste året larmat om att individer som av allt att döma är vuxna bor på boenden och går i skolan tillsamman­s med barn. Ett antal uppmärksam­made fall där barn utsatts för övergrepp på Hvb-hem för ensamkomma­nde, av gärningsmä­n som i efterhand bedömts vara betydligt äldre än de angett, har också uppdagats. Det är fullständi­gt oacceptabe­lt.

I DAGSLÄGET FINNS ingen hundraproc­entig metod för att avgöra en människas exakta ålder. Men en välgjord muntlig utredning kombinerat med magnetkame­ra och röntgenbil­der som granskas av dubbla uppsättnin­gar läkare och tandläkare kan med väldigt hög sannolikhe­t avgöra en individs lägsta möjliga ålder. Det ger, då det finns tvivel, minsta möjliga förekomst av godtycke.

Till syvende och sist handlar det om att skydda de mest utsatta barnen i vårt samhälle. Och för att citera docenten och skolöverlä­karen Josef Milerad (Läkartidni­ngen 2/9 -16):

”Man kan inte hävda att man står för barnens rätt samtidigt som man medverkar till att resurser avsedda för den svagaste barngruppe­n slussas över till unga vuxna.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden