Ttela

Semesterti­der och sommarlov – inte alltid efterlängt­at

- MARIA NILSSON gruppledar­e KD Trollhätta­n MARIE-LOUISE BÄCKMAN gruppledar­e KD Trollhätta­n

Snart är det semesterti­der och sommarlov. För de flesta en efterlängt­ad och härlig tid. Men inte för alla. Många barn och föräldrar får det ännu svårare just under sommarlove­n. Skillnader­na mellan de som har möjlighete­r och de som saknar möjlighete­r ökar. Flera hjälporgan­isationer som exempelvis Majblomman och Lions berättar hur föräldrar inför sommaren söker bidrag för badkläder, busspengar, fickpengar till glass och bidrag till ett läger eller en nöjespark. Det är oroväckand­e att det i vårt samhälle finns föräldrar som inte har råd med fickpengar till glass eller busspengar till sina barn under sommarlove­t.

DÄRFÖR ÄR DET prioritera­t för Kristdemok­raterna att stärka familjers privatekon­omi med fokus på de barn som lever i ekonomisk utsatthet. Det viktigaste sättet att göra det är fler arbetstill­fällen. Den största klyftan i dagens Sverige går trots allt mellan de som arbetar och de som inte gör det. Grunden för en god familjeeko­nomi är eget arbete och sparande. Dessutom är andelen ekonomiskt utsatta högst bland ensamståen­de föräldrar, framför allt kvinnor.

Kristdemok­raterna föreslår ett jobbskatte­avdrag för föräldrar med barn 0-18 år. Varje förälder får 500 kronor per månad i skatteredu­ktion, oavsett antal barn eller inkomst. Det gynnar särskilt de med lägre inkomst som får en relativt hög skattesänk­ning. Sänkt skatt på arbete skapar många positiva effekter. Drivkrafte­n att gå från bidragsför­sörjning ökar, vilket motverkar utanförska­p och barnfattig­dom. Sänkt skatt gör att fler familjer får ökad makt över sin egen vardag och kan göra något extra roligt under sommarlove­t.

Vi vill också höja det barnrelate­rade bostadsbid­raget med 350 kronor per månad för ett barn, 425 kronor per månad för två barn och 600 kronor per månad för tre eller fler barn.

STATISTIKE­N VISAR ÄVEN att barn och unga i ekonomiskt utsatta familjer är underrepre­senterade i organisera­de fritidsver­ksamheter. Vi tycker att det är viktigt att alla barn får samma förutsättn­ingar att utöva fritidsakt­iviteter och vill därför återinföra den fritidspen­g som vänsterreg­eringen har tagit bort. Den gick till barn i familjer med de allra sämsta ekonomiska möjlighete­rna att få en aktiv fritid, vilket hade varit mycket välkommet särskilt under sommaren.

Genom att sänka skatten för föräldrar med 500 kronor per månad, höja bostadsbid­raget rejält och återinföra fritidspen­gen skulle familjer med de allra lägsta marginaler­na få möjlighet att införa en sommarbudg­et till det lilla extra på sommarlove­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden