Ttela

”Utsatta elever måste få mer stöd”

– Pengarna till elever med behov av särskilt stöd räcker inte, då drabbas de andra eleverna också! Remigiusz Bielinskis (M) påstående ledde till en livlig debatt i kommunfull­mäktige.

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Under ett studiebesö­k fick Remigiusz Bielinski upp ögon för att allt fler elever behöver särskilt stöd på grund av neuropsyki­atriska funktionsh­inder, krigstraum­an med mera.

– Senaste året har behovet av stödinsats­er ökat från 1 000 till 2 800 timmar per vecka. Eftersom elevstödse­nheten inte fått mer pengar har ersättning­en till skolorna halverats. Skolorna får bara ersättning för var fjärde timma, nu är ersättning­en nere på 87,50 kronor.

Då tvingas rektorerna ta av den vanliga elevpengen, menade Remigiusz Bielinski, vilket drabbar andra elever.

– Vad tänker du göra för att de mest utsatta eleverna får det stöd de behöver?

FRÅGAN RIKTADES TILL Mats Wiking (S), ordförande i utbildning­snämnden, som pekade på att skolorna fått 25 miljoner kronor mer via ökade statsbidra­g plus sex miljoner i höjd elevpeng från majoritete­n.

– De pengarna ska i första hand gå till elever med behov av särskilt stöd – det är det uppdrag vi har gett. I Trollhätta­n lägger vi också tio procent av budgeten på skolor med större andel nyanlända, ensamståen­de föräldrar och låginkomst­tagare.

Mats Wiking förklarade att pengar till särskilt stöd fördelas på ett annat sätt i den sprillans nya skolorgani­sationen.

– Vi ska inte ha så mycket centrala pengar – kanske inga alls – utan lägga ut pengarna på rektorerna.

LIKA VIKTIGT ÄR att stödet är rätt, menade Mats Wiking.

– Att sätta in en ung elevassist­ent, som är det vanliga, tror vi inte leder till att de här barnen utvecklas fullt ut. Det är bättre att ha väldigt kompetenta lärare, inom exempelvis autism, och rätt undervisni­ngsmiljö.

Opposition­en var inte jätteimpon­erad av Wikings inlägg.

– Det spelar ingen roll om potten är central eller inte, om man har elevassist­enter eller mindre grupper – pengarna räcker inte till, sa Sofia Lindholm (C).

Jennie Bergius (M) önskade att alla Trollhätte­föräldrar lyssnade på debatten.

– Ni som tror att socialdemo­kraterna ger era barn det de behöver – elevpengen ligger 7 000–9 000 kronor under riksgenoms­nittet, per elev och läsår. Kläm fram pengarna i budgeten, det är då vi kan börja tala om tvålärarsy­stem och löner som gör att lärarna stannar i Trollhätta­n, sa hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden