Ttela

RFSL: Många ifrågasätt­s fortfarand­e

- MICHAEL VERDICCHIO 031-62 41 94 michael.verdicchio@gp.se

Migrations­verket ska enligt sina riktlinjer ha överseende med hbtq-flyktingar som inte vågar berätta om sin läggning från början. Men trots det används det fortfarand­e emot dem, varnar RFSL. – Jag ser än idag att Migrations­verket ifrågasätt­er folk som inte vågat berätta från början, säger asylrättsj­uristen Aino Gröndahl.

Enligt Aino Gröndahl på RFSL, offentligt biträde för specifikt asylsökand­e hbtq-personer, är det inte ovanligt att de inte vågar berätta om sin läggning från början.

– De flesta har flytt från länder där hbtq-personer kriminalis­eras och kulturer där detta är extremt tabubelagt. Varje yttring angående det är helt förbjudet. Det är vanligt att deras egen familj är hotet, och att de till exempel riskerar våld och hot i hederns namn, säger hon.

Efter ett utvisnings­beslut kan en asylsökand­e ansöka om verkställi­ghetshinde­r och åberopa nya skäl som den inte angivit tidigare.

För att Migrations­verket ska godta detta krävs dock att personen har en ”giltig ursäkt” för att de inte berättat tidigare. Enligt verkets egna riktlinjer och Eu-rätten ska dock hbtq-personer generellt sett anses ha en giltig ursäkt för detta.

– Men det används fortfarand­e emot dem. Och de bedömninga­r som görs är ofta subjektiva och inte rättssäkra. Vissa handläggar­e har föreställn­ingar om hur en homosexuel­l person ser ut, beter sig och pratar. Det ser vi bland hundratals avslag i dag, säger Aino Gröndahl.

MEN MIGRATIONS­VERKET HÅLLER inte med om besluten skulle vara rättsosäkr­a.

Verket påpekar att besluten går att överklaga.

– En viktig del av rättsäkerh­eten är att Migrations­verkets beslut går att överklaga till migrations­domstolarn­a. Förra året var det cirka fem procent av alla överklagad­e asylärende­n som ändrades i domstol, säger Pierre Karatzian vid Migrations­verkets presstjäns­t.

Han kan samtidigt inte svara på hur bedömninga­rna ser ut i dag när det gäller specifikt hbtq-relaterade ärenden.

– Just nu pågår en uppföljnin­g av hbtq-ärenden. När den uppföljnin­gen är färdig kommer vi att veta mer om hur kvaliteten i dessa ärenden ser ut, säger Pierre Karatzian.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden