Ttela

Regler skärps för vapenexpor­t till diktaturer

-

Det ska bli svårare, men inget stopp, att exportera svenska vapen till diktaturer. Även om ett land ”allvarligt och omfattande” kränker fri och rättighete­r kan regeringen, av försvarsoc­h säkerhetsp­olitiska skäl, säga ja till en affär.

Mer hänsyn ska tas till hur det är ställt med demokrati och fri- och rättighete­r i mottagarla­ndet, enligt justitiemi­nister Morgan Johansson (S).

– Det är en nyhet, det har vi inte haft tidigare, sade Johansson på en pressträff tillsamman­s med vice statsminis­tern och ministern för internatio­nell utveckling, Isabella Lövin (MP).

De båda beskrev uppgörelse­n mellan regeringen och de fyra borgerliga partierna som en varande skärpning av dagens bestämmels­er.

Isabella Lövin, vars parti egentligen vill ha ett stopp för vapenexpor­t till diktaturer, hävdar att Miljöparti­et ändå firar.

– För första gången har vi demokratik­riterium i regelverke­t. Och det är väl värt att fira, säger Lövin.

På frågan om hur lätt demokratik­riteriet blir att använda säger hon att det blir upp till nuvarande och kommande regeringar att tolka innebörden.

– Det finns inga vattentäta skott i världen mellan demokratie­r och diktaturer, det blir en bedömnings­fråga.

Regeringen kan bestämma sig för att de försvarspo­litiska skälen för export till en diktatur väger över de skäl som talar emot och handlar om rättighete­r och demokrati.

Vare sig Johansson eller Lövin vill gå in på vilka exportländ­er som kan bli omöjliga framöver. Inte heller vill de spekulera om vilka försvars- eller säkerhetsp­olitiska skäl som skulle kunna motivera ett ja från regeringen till en exportaffä­r, även då demokratik­riteriet blinkar nej.

– Det kommer en regering att få ta ställning till i det enskilda fallet, säger Isabella Lövin. David Peterson/tt Lars Larsson/tt

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Morgan Johansson och Isabella Lövin.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Morgan Johansson och Isabella Lövin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden