Ttela

Löfven frågade om Minhai

Den fängslade bokförlägg­arens öde på bordet under mötet med Kinas president

-

I mer än 600 dagar har den svenske bokförlägg­aren Gui Minhai suttit fängslad i Kina. Under mötet med president Xi Jinping lyfte statsminis­ter Stefan Löfven (S) fallet med Minhai.

Hur och om det tros ge effekt vill dock inte statsminis­tern uttala sig om.

Anledninge­n till det tre dagar långa besöket i Kina för statsminis­tern, en rad statsråd samt svenska företag är förhoppnin­gen om ökad blågul export och kinesiska investerin­gar.

Frågan om mänskliga rättighete­r i Kina kommer dock Löfven inte undan den här gången heller, två år efter hans senaste besök. Särskilt efter att försvinnan­det av Gui Minhai åter igen hamnat i fokus. Ett flertal politiska röster har uppmanat Löfven inför resan att lyfta frågan. I en intervju med TT bad dottern Angela Gui att Löfven och regeringen ska ta upp fallet.

– Vi tar upp det under resan och på det sätt som tjänar syftet och Gui Minhai allra bäst. Därför kommentera­r vi det inte mer, sade Löfven till TT i samband med en pressträff på den svenska ambassaden i Peking.

Då hade han tidigare under dagen träffat president Xi Jinping i det som kallas Folkets stora hall på västra sidan av Himmelska fridens torg.

Inne i den mäktiga salen, mitt emot varandra vid det avlånga bordet och med kinesiska och svenska flaggor satt Löfven och en av världens mäktigaste ledare.

Efter att ha utbytt artighetso­rd och Löfven bland annat uttryckt sin sorg för de drabbade i det jordskred som nyligen drabbade Sichuan-provinsen fick dock inte medier höra mer av samtalet utan leddes snabbt ut.

Hur kritisk kan du vara i den här frågan?

– Vi är naturligtv­is väldigt oroade för Gui Minhai och det är ett viktigt fall. Därför gäller det att ta upp det på ett sätt och vid tillfälle som tjänar honom allra bäst, säger Löfven.

Du var här för två år sedan. Har Kina förbättrat­s när det gäller mänskliga rättighete­r anser du?

– Vad det gäller civilsamhä­llet och den nya lagen så är det ett bekymmer. Det stramar åt möjlighete­r för civilorgan­isationer att verka här.

– Det är ingen hemlighet vad Sverige tycker och tänker om mänskliga rättighete­r och det ger vi uttryck för när vi besöker länder. Men vi är också medvetna om att ha en bra dialog med Kina för det är det bästa sättet att nå resultat.

För statsminis­tern finns nu ytterligar­e ett tillfälle att lyfta frågan kring Gui Minhai. I dag träffar han landets premiärmin­ister Li Keqiang i anslutning till World Economic Forum.

Resan avslutas sedan I Hangzhou där han bland annat ska besöka biltillver­karen Geelys fabrik.

 ??  ?? Möte. Sveriges delegation, med statsminis­ter Stefan Löfven i spetsen, träffade i går Kinas president Xi Jinping vid ett möte i Folkets stora hall vid Himmelska fridens torg i Peking. Med på resan finns även näringsmin­ister Mikael Damberg (S),...
Möte. Sveriges delegation, med statsminis­ter Stefan Löfven i spetsen, träffade i går Kinas president Xi Jinping vid ett möte i Folkets stora hall vid Himmelska fridens torg i Peking. Med på resan finns även näringsmin­ister Mikael Damberg (S),...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden