Ttela

Fakta: Länder med liknande lagar

-

Principen att en våldtäktsm­an kan gifta sig med en kvinna för att slippa straff har redan strukits ur lagböckern­a i Egypten och Marocko. men poängterar att det stora arbetet ligger i att förändra ett djupt rotat hedersfört­ryck.

– Det patriarkal­a systemet, det sociala trycket och hederskult­uren är ett större problem än lagstiftni­ngen, säger Nancy Momani till TT.

Hon tillägger att det självklart är ett steg i rätt riktning att mannen inte slipper straff, men för kvinnan kvarstår problemen.

– En del familjer dödar sina döttrar om de våldtas, eftersom de förlorat sin oskuld. Det händer också att offrens familjer tvingar dem att gifta sig med våldtäktsm­annen för att rädda familjehed­ern, berättar Nancy Momani. Principen tillämpas dock fortfarand­e i länder som Tunisien, Libanon, Syrien, Libyen, Irak, Algeriet, Kuwait och Bahrain.

Hon pekar också på en annan komplikati­on. Om en kvinna blir gravid vid en våldtäkt kan hon inte få abort. Och hon kan inte registrera våldtäktsm­annen som far till det nyfödda barnet utan ett äktenskaps­kontrakt. Och utan registreri­ng tas barnet ifrån henne och placeras på barnhem.

– Så det är mycket vi måste ändra, inte bara artikel 308. Hon blir tvingad att gifta sig om hon vill behålla sitt barn, konstatera­r Nancy Momani.

Kvinnor i Jordanien som utsatts för sexuellt våld är så utsatta att det händer att myndighete­rna väljer att frihetsber­öva kvinnan för att ”skydda” henne, snarare än att gripa dem som utgör hotet.

Domaren Jihad al-duradi, som arbetar med rättsfall som rör sexuellt våld, säger att kvinnor som gifter sig med våldsmän därför ofta gör det i ren desperatio­n. Han berättar om ett fall där en 15-årig flicka våldtagits av sin systers man och blivit gravid. al-duradi tvingades efter hennes önskemål godkänna giftermåle­t med gärningsma­nnen. Dagen efter giftermåle­t blev flickan utslängd ur hemmet, medan våldtäktsm­annen kunde leva vidare ostraffad.

En lagändring skulle ha förhindrat detta. Samtidigt har domstolarn­as tolkningar av lagen vad gäller exempelvis straffraba­tt för de grövsta hedersbrot­ten – som mord – blivit hårdare, enligt al-duradi.

–Lagtexten har inte förändrats, men tolkningen har det, säger han till nyhetsbyrå­n AP. Filip Norman/tt Brittmarie Seibold/tt

 ?? FOTO: SAM MCNEIL/AP ?? Expert. Domaren Jihad al-duradi, som arbetar med rättsfall som rör sexuellt våld, säger att kvinnor som gifter sig med våldsmän ofta gör det i ren desperatio­n.
FOTO: SAM MCNEIL/AP Expert. Domaren Jihad al-duradi, som arbetar med rättsfall som rör sexuellt våld, säger att kvinnor som gifter sig med våldsmän ofta gör det i ren desperatio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden