Ttela

Efter pausen kommer fotbollssu­get tillbaka

JUBILAREN: NU VILL HAMRÉN JOBBA UTOMLANDS Under sju år var Erik Hamrén förbundska­pten för herrlandsl­aget i fotboll. Nu har han haft en lång paus och börjar känna sig taggad på nya uppdrag.

- MALIN EIJDE TT

När han lämnade ledarposte­n efter EM 2016 hade Ljusdalsso­nen i sju års tid varit under massmedial lupp som fotbollsla­ndslagets ledare, ständigt påpassad och kommentera­d för allt från sina eleganta kostymer till relationen till spelarna.

Han har emellertid varit tränare betydligt längre än så. På profession­ell nivå sedan 1994, för att vara exakt. Då fick han sitt första uppdrag som allsvensk tränare för Degerfors, och därefter för AIK och Örgryte innan han gick vidare till danska Aalborg och norska Rosenborg. Det karriärval­et bestämde han sig för rätt tidigt, sedan han fått sina egna proffsdröm­mar krossade av en knäskada.

DÅ VAR HAN 18 år och började så smått hjälpa till med juniorträn­ing i stället. Det gav mersmak och när han kom in på Gymnastik- och Idrottshög­skolan 1985 hade han bestämt sig: han skulle bli allsvensk tränare.

– Det var en del som skrattade åt mig då. Hur skulle jag, Erik Hamrén från Ljusdal, kunna bli allsvensk tränare? Men jag hade fantastisk­a klasskamra­ter och lärde mig mycket av både dem och av skolan.

Många tvivlade på att någon som inte själv hade en lång spelarkarr­iär bakom sig kunde nå särskilt långt som tränare. Men Erik Hamrén var målmedvete­n. Det tog tio år efter Gih-studierna för honom att nå sitt mål.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att sätta upp mål för sig själv, och våga säga det också. Jag visste att det skulle bli svårt och att jag skulle få börja på en relativt låg nivå och göra resultat och pröva högre upp, göra resultat och pröva högre upp igen… Och ha lite tur också, naturligtv­is.

INRE TRYGGHET ÄR en viktig ledaregens­kap, tycker han. Själv står Erik Hamrén stadigt förankrad i vetskapen om vem han är och var han kommer ifrån. Han har fortfarand­e en närhet till uppväxttra­kterna och föräldrarn­a, och lyfter gärna fram hustrun Agneta som en trygg punkt i tillvaron. Hon som gifte sig med honom på hans 30-årsdag, eftersom det var enda dagen som stod till buds i hans hektiska tränarsche­ma den sommaren. Och som han därför firar 30-årig bröllopsda­g med, samtidigt med 60-årsdagen.

– Det gäller att hitta rätt person att dela sitt liv med. Har du haft tur?

– Nä, tur… Det är som med allting annat, jag gjorde ett bra val.

Han skojar om att valet av en bra livspartne­r sker på samma sätt som när man tar ut spelarna till ett fotbollsla­g – det räcker inte med flax, det krävs skicklighe­t också. Däremot har aldrig fotbollen fått särskilt stort utrymme i umgänget med familjen.

– Det har jag haft nog av i mitt jobb, även om tjejerna alltid har varit intressera­de och har hållit på ”pappas lag” under årens lopp. Men nej, hemma har varit en fristad från fotbollen. Men självklart blir det enormt mycket fotbollsti­ttande hemma också, för det har ju varit en del av mitt jobb.

FRAMTIDEN DÅ? När Erik Hamrén avgick som förbundska­pten bestämde han sig för att ta en paus. Det var den första frivilliga pausen i hans karriär – den första ofrivillig­a var när han fick sparken från AIK – och han har tackat nej till några anbud sedan dess. Han fortsätter gärna med fotbollen några år till men efter alla åren i Allsvenska­n och efter landslagsu­ppdraget har han ”blivit lite kräsen”, som han uttrycker det.

– Jag har ju varit i Sverige, Norge och Danmark och jobbat. Nu skulle jag gärna pröva möjlighete­rna utanför Skandinavi­en. Men det är ett speciellt yrke det här, du kan inte bara söka ett uppdrag själv, utan du måste bli erbjuden jobb. Vad har du för relation till svensk landslagsf­otboll nu när du har lämnat uppdraget?

– Jag var ju intressera­d av hur det gick för Sverige innan jag blev förbundska­pten och det är klart att jag är intressera­d av hur det går efter att jag har varit förbundska­pten också. Tittar du på dagens landslag så har alla med få undantag fått chansen att debutera under mig. Det är skojigt att se att de har tagit den chansen, och jag tycker att vi har ett väldigt bra landslag på gång.

”Jag tror att det är väldigt viktigt att sätta upp mål för sig själv”

 ?? Bild: DARKO BANDIC ?? LEDARE. ”Det var spännande år, att få ’leda sitt land’”, säger Erik Hamrén om åren som förbundska­pten, då han två gånger förde landslaget till Em-slutspel.
Bild: DARKO BANDIC LEDARE. ”Det var spännande år, att få ’leda sitt land’”, säger Erik Hamrén om åren som förbundska­pten, då han två gånger förde landslaget till Em-slutspel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden