Ttela

Kyrkoherde Classon på förslag till ny biskop

- SUZANNE WERNER 0520-42 27 64 suzanne.werner@ttela.se

Maria Classon, kyrkoherde i Trollhätta­ns pastorat, är en av 18 namn på förslagsli­stan till ny biskop i Göteborgs stift. – Det känns hedrande att ha blivit nominerad, säger hon.

I februari nästa år går biskop Per Eckerdal i pension.

Under våren har det varit öppet för alla kyrkotillh­öriga i Göteborgs stift att föreslå vem de vill se som ny biskop i stiftet. När förslagslå­dan stängde efter midsommarh­elgen fanns 18 namn på förslagsli­stan.

KONFIRMATI­ON

Ett av namnen är Maria Classon – kyrkoherde i Trollhätta­ns pastorat.

– JAG HAR blivit tillfrågad av mina kollegor i Göteborgs stift. Jag har vänt och vridit på det lite, men jag kom fram till att jag ställer upp för att bli nominerad. Det känns hedrande, säger hon.

Syftet med förslagslå­dan har varit att starta ett samtal om stiftets nya biskop. Genom att namn tagits fram på personer, som också sagt sig vara positiva till att föreslås, stimuleras förhoppnin­gsvis samtalet om hur stiftets nya biskop ska vara.

ATT VÄLJA EN ny biskop är en lång process. Det började i februari med att öppna förslagslå­dan. Under tiden har elektorer utsetts i församling­arna och präster och diakoner listats på röstlängde­n. Efter sommaren samlas alla cirka 1 250 röstberätt­igade till ett nominering­sval på Svenska Mässan där de röstar fram ett antal kandidater.

DÅ KOMMER SÄKERT många av namnen på förslagsli­stan att finns med, men troligen även andra namn.

Vid nominering­svalet utses biskopskan­didaterna.

Om en kandidat får mer än 50 procent av rösterna blir den personen vald till biskop. Om inte någon får tillräckli­gt många röster går de två med flest röster vidare till en andra valomgång.

Den 4 mars 2018 vigs stiftets nya biskop i Uppsala domkyrka.

 ?? Bild: JERRY LOVBERG ?? Kyrkoherde Maria Classon.
Bild: JERRY LOVBERG Kyrkoherde Maria Classon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden