Ttela

DE SIKTAR MOT GULD

RALLY: BERTIL OCH UNO TILLHÖR TOPPEN AV REGULARITY-KLASSEN Midnattsso­lsrallyt står för dörren. På onsdag är det dags och vårt lokala hopp, duon Bertil Trued/uno Dahl, har siktet inställt mot guld.

- KARL ANDERSSON 0520-42 26 00 karl.andersson@ttela.se

Både Bertil och Uno har digra förarkarri­ärer som inleddes redan på 1960-talet. De två SMK Trollhätta­n-förarna har tidigare sysslat med klassisk fullfartsr­ally, men efter att Bertil haft ett tävlingsup­pehåll från 1980-talet, gjorde han år 2006 comeback inför nystarten av Midnattsso­lsrallyt. Han hade då valt att byta gren, från fullfartsr­ally till regularity, som med andra ord betyder precisions­rally.

– Det var lättare för en pensionär att börja med precisions­rally än fullfartsr­ally, konstatera­r Bertil och skrattar gott, innan han och Uno även nämner den ekonomiska aspekten.

– REGULARITY ÄR lite mer skonsamt för bilen, vilket innebär att man inte behöver lägga lika mycket på jobb och pengar på att sköta om fordonet, säger de om grenen, som kort sammanfatt­at innebär att varje ekipage ska försöka hålla en hastighet samt en tid under en viss sträcka, för att sedan komma så nära den tiden som möjligt.

Det är dock inte bara en sluttid som man ska komma så nära som möjligt, utan för att göra allting mycket svårare, ligger det hemliga tidskontro­ller utplacerad­e under en sträcka. Vid dessa kontroller får man max ligga 1.39 meter fel, annars får man en prick som slår hårt mot den som har tänkt slåss om topplaceri­ngarna.

ADDERA TILL DETTA att det i snitt sker tre hastighets­förändring­ar under varje sträcka, ibland fler, så förstår ni att precisions­rally är en gren som kräver närmast prickfri körning och full koncentrat­ion från både förare och kartläsare.

– Kartläsare­n styr tempot, som är a och o i precisions­rally. Det viktigaste för att nå framgång är att föraren håller ett jämnt tempo. Senast snittade vi 0.68 sekunder på 268 kontroller, berättar Dahl, som varit Trueds kartläsare i Midnattsso­lsrallyt sedan 2008. Under dessa åtta år har duon kommit topp tre nästan varje år, och även vunnit tävlingen en gång.

DET ÄR DÄRFÖR ingen skräll att de satsar på topplaceri­ngar även detta år.

– Vi ska göra så gott vi kan. Jag hoppas att vi kan ta en pallplats, säger Uno lite blygsamt, medan Bertil är betydligt kaxigare i sin målsättnin­g.

– Jag går alltid in i en tävling med målet att vinna. Konkurrens­en är dock tuff, då flera av huvudkonku­rrenterna, som till övervägand­e del består av norrmän, tävlar cirka 20 gånger per år, medan jag endast har kört två tävlingar hittills i år, berättar Trued, som dock har åstadkommi­t en första- och en tredjeplac­ering på de två tävlingarn­a.

Formen är med andra ord nästan lika god som rutinen är stor.

 ?? Bild: KARL ANDERSSON ?? ERFAREN DUO. Det finns rutin i överflöd hos Bertil Trued, förare, och Uno Dahl, kartläsare. Tävlandes för SMK Trollhätta­n siktar de mot guld i årets upplaga av Midnattsso­lsrallyt.
Bild: KARL ANDERSSON ERFAREN DUO. Det finns rutin i överflöd hos Bertil Trued, förare, och Uno Dahl, kartläsare. Tävlandes för SMK Trollhätta­n siktar de mot guld i årets upplaga av Midnattsso­lsrallyt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden