Ttela

Ekholm har humör för lukrativ pingisliga

- LINUS SCHRÖDER TT

En ny penningsti­nn bordtennis­liga ska bygga varumärken. Där passar Matilda Ekholm in – trots att hon har en bit till de allra bästa i världen. – Jag är inte något ”stoneface”, säger svenskan inför debuten i T2APAC League i morgon.

Med 1,75 miljoner dollar, motsvarand­e drygt 15 miljoner kronor, i prispengar har T2 Asia-pacific League lockat flera toppnamn, inklusive damernas världsetta Ding Ning från Kina.

Ligan avgörs i sex grundomgån­gar och en final och matcherna spelas (in) inför studiopubl­ik i Hollywoods tidigare asiatiska produktion­skomplex i Johor, Malaysia.

UTÖVER SJÄLVA IDROTTEN utlovar arrangören närgångna och personliga porträtt av världsstjä­rnorna i korta filmepisod­er som kommer att sändas på Youtube, Facebook och den kinesiska mikroblogg­en Weibo.

Fyra lag med vardera tre damer och tre herrar gör upp om titeln. En lagmatch omfattar sex individuel­la möten. Duellerna, som streamas live, avgörs på 24 minuter, med maximalt 15 sekunder mellan bollarna. Flest set vinner. Det är sport, varumärkes­märkesbygg­ande och snabba ryck.

I LAGUPPSTÄL­LNINGARNA, eller rollistan om man ska följa ligasajten­s terminolog­i, finns tre svenskar: managern Jörgen Persson samt spelarna Mattias Karlsson och Matilda Ekholm.

För Ekholm, rankad 33:a i världen, var det en självklarh­et att tacka ja när hon fick frågan.

– Det är en ära att få vara med i de här sammanhang­en. När jag blev utvald var det bara att tacka och ta emot, säger hon.

Den 35-åriga svenskan tror att hon fick chansen tack vare sin position i Europa, sin spelstil – och sitt temperamen­t.

– De som driver ligan har valt spelare de tycker är underhålla­nde. Jag spelar lite längre från bordet, lite hårdare. Och jag har väldigt hetsigt humör. Jag är inte något ”stoneface”. Jag kommer inte att hålla igen.

EKHOLM TROR PÅ konceptet. Hon tycker att det behövs nya sätt att marknadsfö­ra bordtennis­en.

– Jag tror att det behövs för all idrott nuförtiden. Det är så många kanaler som konkurrera­r om uppmärksam­heten. Jag tror att det kan bli riktigt bra. De vill göra det personligt, de ser varje spelare som ett varumärke. Det kommer nog att bli en hel del uppmärksam­het kring det hela.

Själv hoppas Ekholm bli en bättre bordtennis­spelare. Samtidigt välkomnar hon de ekonomiska möjlighete­rna.

– Så är det absolut. Historiskt har pingis inte direkt varit någon kommersiel­l sport. Det är stora prissummor. Det är klart att pengarna spelar roll, säger hon.

”Det är en ära att få vara med i de här sammanhang­en. När jag blev utvald var det bara att tacka och ta emot”

MATILDA EKHOLM

SATSNINGEN PÅ DEN nystartade ligan innebär att Ekholm spelar mer sporadiskt med sitt spanska klubblag UCAM Cartagena under hösten. Hon är inte rädd att hon ger upp ”seriöst” seriespel för ett kommersiel­lt jippo.

– Inte utifrån spelarna i alla fall. Det handlar om mycket pengar och varje vunnen match är viktig. Och så kämpar man för laget. Jag tror att det blir prestigefy­llt redan från start. Jag tror att det blir skitbra.

 ?? Arkivbild: ANDERS WIKLUND ?? I NY LIGA. ”De som driver ligan har valt spelare de tycker är underhålla­nde, säger Matilda Ekholm.
Arkivbild: ANDERS WIKLUND I NY LIGA. ”De som driver ligan har valt spelare de tycker är underhålla­nde, säger Matilda Ekholm.
 ??  ?? ”JAG SPELAR LITE HÅRDARE”. ”Jag är inte något ’stoneface’. Jag kommer inte att hålla igen,” säger Matilda Ekholm.
”JAG SPELAR LITE HÅRDARE”. ”Jag är inte något ’stoneface’. Jag kommer inte att hålla igen,” säger Matilda Ekholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden