Ttela

Nu loggar Skam ut efter fyra säsonger

- ERIK ÅBERG/TT

Slutet är nära för ungdomarna på Hartvig Nissen i Oslo. I fyra säsonger har Skam revolution­erat serietitta­ndet. – Jag upplever det som helt nytt, sedan behöver de inte ha startat en trend, säger Cilla Jackert.

Tisdagen den 22 september 2015 klockan 14.32 publicerad­es ett klipp på internet där Eva, Jonas och Isak satt på en trappa på gymnasiesk­olan Hartvig Nissens gård och pratade om betyg. Förbi gick ett tjejgäng som tittade snett. Mindre än två timmar senare publicerad­e Eva ett kollage med bilder på Jonas på Instagram med texten ”När @jonas9000 tagit min telefon”.

DET VAR SÅ den norska ungdomsser­ien Skam började. Över en miljon norrmän såg premiären, men efter fyra säsonger har serien fängslat fans över hela världen.

Vid det här laget är det svårt att ha missat berättelse­n om Sana, Noora, Vilde, Isak och deras vänner. Skam har hyllats av kritikerna, samlat fans i diskussion­sgrupper på Facebook och kallats för nyskapande och ett fenomen.

– Jag tycker nog Skam är unikt utifrån det jag sett i ungdomsdra­matik. Det är en speciell ton och tilltal, manusförfa­ttarna har gjort det både smart och med känsla.

Listigt, men aldrig på bekostnad av karaktärer­na, säger Cilla Jackert, manusförfa­ttaren bakom bland annat 00-talsserien Spung.

MARIA G FRANCKE är kulturjour­nalist på Sydsvenska­n och har analyserat varje klipp från säsong fyra. Hon tycker Skam är unikt då de har integrerat sociala medier i serien. Även om det har gjorts förut har det aldrig fått samma genomslag, enligt henne.

Cilla Jackert tror också att Skam har vunnit ny mark på den fronten.

– Det är tv-seriens tid, det går inte bara att kopiera något. Alla vill skapa något unikt. Men man har mycket att lära med sociala medier och att nå ut till ungdomar. Det tror jag man kan experiment­era med. Hur man ska lansera har Skam revolution­erat väldigt mycket.

Innan Skam hade premiär reste produktion­en runt i Norge och gjorde djupinterv­juer med skolungdom­ar

för att hitta den rätta tonen. Och det är just där som serien varit betydelsef­ull.

– Ungdomskul­tur i allmänhet har uppgradera­ts de senaste åren. Genren ansågs inte så viktig. Cirkeln-böckerna är ett annat exempel, de är välgjorda, inkännande och lockade vuxna. Det gör något med genren. Skam är en del av det och har ökat intresset för ungdomskul­tur, säger Maria G Francke.

DET HÅLLER JACKERT med om.

– Jag tror Skam kommer att påverka inte bara ungdomsdra­matiken utan även hur man får upp engagemang­et för fiktionen. Serien har legat otroligt tätt med verklighet­en, säger hon. Fotnot: Det sista avsnittet i den fjärde och avslutande säsongen visas på SVT Play från och med i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden