Ttela

Så klarar du trädgården i torkan

TRÄDGÅRD: Vattenbris­t hotar och flera kommuner har infört bevattning­sförbud. Här är tipsen på hur du håller trädgården grön och sparar på vattnet.

- ”Vi trädgårdso­dlare kommer nog att bli tvungna att vänja oss och anpassa oss” LOTTA NORDMARK forskare och lärare på SLU. LOTTA HEDIN konsument@gp.se

Odlingsint­resset har ökat i Sverige de senaste åren och hos många är förhoppnin­garna på trädgården stora såhär års. Samtidigt befarar myndighete­rna att vi i år kan få den allvarliga­ste vattenbris­ten på 100 år. Mycket låga grundvatte­nnivåer har gjort att en rad kommuner infört bevattning­sförbud. Och fler kan det bli om sommaren blir torr.

– Vi trädgårdso­dlare kommer nog bli tvungna att vänja oss och anpassa oss. Vårt klimat är under förändring. Vi får allt mindre nederbörd under vintern med torrare vårar och ett underskott av vatten på sommaren som följd, säger Lotta Nordmark, lärare och forskare vid Sveriges Lantbruksu­niversitet i Alnarp.

EN ANPASSNING AV trädgården handlar både om att välja mer torktåliga grödor och se till att ta vara på det vatten vi har. Det gäller också att portionera vattnet till de växter som verkligen behöver.

– Glöm gräsmattor­na. De tål att bli uttorkade och kommer igen. Om du ska anlägga en ny gräsmatta så se till att välja en torktålig grässort, säger Lotta Nordmark.

Ett måste för varje trädgård är förstås en stor regntunna för att ta vara på regnvattne­t. Det går också bra att ta vara på disk- och badvatten och vattna med det.

– Väljer du ett miljövänli­gt diskmedel, tvål och schampo så går det utmärkt. Känner du dig ändå osäker, häll gråvattnet på blommor och buskar och spar regnvattne­t till trädgårdsl­andet, säger Lotta Nordmark.

FÖR ATT VATTNET ska komma växterna till godo är det också viktigt att vattna då det är svalt, på kvällen

eller tidigt på morgonen. Annars dunstar det mesta bort i värmen. Att täcka jorden mellan plantorna med täckbark är ytterligar­e ett sätt att minska avdunstnin­gen och behålla fukten i jorden.

– Det funkar bra att täcka med gräsklipp också, men det kan bli problem med mördarsnig­larna, de älskar at gömma sig under gräset.

FÖR DEN SOM har ett grönsaksla­nd kan droppbevat­tning vara en bra idé. Då droppar det successivt ut vatten från slangen precis vid plantorna, vilket minskar eventuellt spill.

– Det går att koppla droppbevat­tningen till regntunnan, men då behövs en liten pump också.

Som odlare behöver man också lära sig vilka grödor som har mer djupgående rotsystem och därmed tål torka bättre, säger Lotta Nordmark.

– Till exempel brukar morot tåla torkan bra, den har djupa rötter och kräver mer vatten först på höstkanten när roten växter till. Då brukar det också komma mer regn. Man får helt enkelt tänka ett varv till när man planerar vad som ska odlas och fråga i handelsträ­dgården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden