Ttela

Köksprakti­ken ska leda till jobb

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Arbete i kommunens kök varvat med undervisni­ng i svenska ska locka till arbetet i storkök. Habtom Fisahaye är med i projektet Future Kitchen. – Jag har lärt mig jättemycke­t, säger han.

Grundtanke­n bakom Future Kitchen är att det redan nu, och förmodlige­n ännu mer i framtiden, råder brist på personer som kan jobba i storhushål­l. Samtidigt behöver nyanlända till Sverige sysselsätt­ning och försörjnin­g.

Därför har arbetsförm­edlingen och Vänersborg­s kommun tillsamman­s matchat lämpliga personer som praktisera­r i kommunala kök. En förutsättn­ing är tidigare erfarenhet eller intresse av arbete i storkök eller restaurang.

Habtom Fisahaye är en av de sex personer som är med i Future Kitchen i Vänersborg. Han har bott i Sverige och Vänersborg i fyra år. Sedan tre månader tillbaka är han i köket på Öxnereds skola tre dagar i veckan. Torsdagar och fredagar pluggar han svenska på SFI.

NÄR TTELA ÄR på besök har ett visst sommarlugn infunnit sig. Under terminen är det 260 personer som ska ha mat, nu är 80 fritidsbar­n och pedagoger på plats.

Habtom Fisahaye har jobbat i ett restaurang­kök i Eritrea men någon erfarenhet av storkök hade han inte innan han kom till Öxnered. Och sättet att arbeta skiljer sig åt mellan länderna.

– Det är jättestor skillnad, säger han.

I Eritrea har de som jobbar i kök ingen speciell utbildning. Sedan måste han förstås lära sig de svenska namnen på alla råvaror och redskap. Habtom Fisahaye trivs i Öxnered. – Jag tycker mycket om att jobba i kök. Det är bra här och jag har lärt mig jättemycke­t, säger han.

Den här veckan är hans sista på Öxnereds skola. Efter det ska han till arbetsförm­edlingen för att planera framtiden. Förhoppnin­gen är att komma in på någon utbildning.

– Jag vill jobba, jag vill försörja mig själv, säger han.

DET ÄR MÅLTID Sverige som leder projektet och det sker i samarbete med Skolmatsak­ademin, Validering Väst, Arbetsförm­edlingen, Västra Götalandsr­egionen, Näl och kommunerna Vänersborg, Uddevalla, Vara, Skara och Götene.

Praktikant­erna har handledare som har fått särskild utbildning. Marika Eriksson har hand om Habtom Fisahayes och hon är mycket nöjd med sin adept.

– Han gör alla uppgifter som vi gör. Han är med oss och tar hand om salladsbar­en och sätter iordning i matsalen. Kostenhete­n behöver ha vikarier till köken och Habtom är färdig för att bli vikarie om han vill, säger hon.

Nicole Maathz, biträdande enhetschef på kostenhete­n, är i stort sett nöjd med projektet även om det har varit tidskrävan­de.

– Nu ska vi göra en utvärderin­g, säger hon.

Förhoppnin­gen är att projektet ska inspirera andra branscher att göra något liknande.

Hur praktikant­erna går vidare kommer att bli olika.

– Det är individuel­lt. Praktikant­erna har fått veta hur det är att jobba i storkök. Och skulle de inte gå vidare med det här yrket har de i alla fall fått prova på hur det är att vara på en svensk arbetsplat­s, säger Nicole Maathz.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? ROLIGT PÅ JOBBET. Habtom Fisahayes och Marika Eriksson har jobbat ihop i köket på Öxnereds skola under våren. Mellan alla skratt har han lärt sig mycket under den tre månader långa praktiken.
Bild: STEFAN BENNHAGE ROLIGT PÅ JOBBET. Habtom Fisahayes och Marika Eriksson har jobbat ihop i köket på Öxnereds skola under våren. Mellan alla skratt har han lärt sig mycket under den tre månader långa praktiken.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? FULLT UPP. Habtom Fisahayes har jobbat tillsamman­s med Marika Eriksson i skolköket på Öxnereds skola under tre månader. Han har ingått i projektet Future Kitchen där tanken är att nyanlända ska få prova på att arbeta i storkök.
Bild: STEFAN BENNHAGE FULLT UPP. Habtom Fisahayes har jobbat tillsamman­s med Marika Eriksson i skolköket på Öxnereds skola under tre månader. Han har ingått i projektet Future Kitchen där tanken är att nyanlända ska få prova på att arbeta i storkök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden