Ttela

Nästan 10 000 nya bostäder behövs

NYHETER: 9 300 nya bostäder behöver byggas i arbetsmark­nadsregion­en Trollhätta­n-vänersborg fram till 2025, enligt länsstyrel­sens kartläggni­ng. En rimlig siffra, hoppas dess handläggar­e.

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Hjortmosse­ns högstadium flyttar in i Magnus Åbergsgymn­asiet – det är en av många åtgärder för att Trollhätta­n ska klara en ökning med 1 500 förskoleba­rn och grundskole­elever fram till 2022.

I dagarna gick startskott­et för Sylteproje­ktet, med en helt ny grundskola för 1 000 elever. Det ger 300 av de 880 grundskole­platser som behöver fram de närmaste sex åren.

En kombinerad förskola och F–3-skola byggs i Hälltorp, och det kan det även bli på Innovatumo­mrådet. En förstudie pågår även för ombyggnad och utbyggnad av Lextorpssk­olan, som är trång och sliten.

Samtidigt som elevkullar­na i gymnasiet minskat kraftigt har kullarna i grundskola­n ökat, framför allt i Centrala skolområde­t. I Karlstorps­skolan har förskolor ställts om till grundskola, medan Hjortmosse­skolan hyrt in sig i gymnasielo­kaler på Elefanten. Från och med hösten får skolan en bättre och mer permanent lösning, då årskurs 8 och 9 flyttar in i Mediehuset på Måg.

MÅG SKA ÄVEN lämna ifrån sig ”måleriet”, så här finns även plats för årskurs 7 och musikklass­erna. På sikt ska 300–400 högstadie elever gå på Måg.

– Vi ska försöka hitta en profil som gynnar gymnasieva­let, där det finns behov av arbetskraf­t. Grundskole­eleverna kan skugga och samarbeta med gymnasieel­everna och så småningom kan grundskola­n ställas om till gymnasielo­kaler, säger utbildning­snämndens ordförande Mats Wiking (S).

Antalet förskoleba­rn beräknas öka med 660, och fyra till sex nya avdelninga­r behöver byggas per år samtidigt som sämre lokaler behöver ersättas.

Förutom de förskolepl­aner som nämnts byggs fyra avdelninga­r i kvarteret Stämporten på Hjortmosse­n, och i gamla vårdcentra­len i Sjuntorp står snart fem avdelninga­r klara (plus tre). Projekteri­ng pågår för fyra avdelninga­r i Upphärad (plus en) och lika många i Gulsparven i Halvorstor­p.

Förskolan Vällingklo­ckan på Kronogårde­n har fukt- och ventilatio­nsproblem och ska vid ombyggnati­onen utökas med två avdelninga­r, till åtta. Stora renovering­sbehov finns också för centrala förskolorn­a Kopparholm­en och Skogsbacke­n, och kanske kombineras någon av dem med grundskola när det är dags att bygga om. En förstudie av en förskola i Skogshöjde­n ska igång.

”Så småningom kan grundskola­n ställas om till gymnasielo­kaler”

MATS WIKING (S) utbildning­snämndens ordförande

BEREDSKAP FINNS OCKSÅ för att bygga förskolor och skolor i de nya bostadsomr­åden som är på gång – Alingsåker, Galaxen, Knorren/hjulkvarn och Lärketorpe­t. Som TTELA berättat har nämnden beställt en förstudie av hur förskolan och skolan kan byggas ut i Velanda, där många bostäder byggts sista tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden