Ttela

När ska S börja arbeta för minskad segregatio­n i Trollhätta­n?

- Ledamot i Arbetsmark­nads- och socialnämn­den

Trollhätta­n är en av landets mest segregerad­e städer. Effekterna av segregatio­n brukar kallas ”grannskaps­effekter”. Både sociala attityder och samspel mellan människor i ett område påverkar invånarnas chanser och möjlighete­r i livet. En arbetslös person har svårare att komma i arbete om många andra i grannskape­t också är arbetslösa. En kriminell person har svårare att bryta mönstret om många i grannskape­t också är kriminella och så vidare.

EFTER ÄNNU EN våldsam konflikt på Kronogårde­n där olika grupper utrikesföd­da hamnat i bråk med varandra, säger Paul Åkerlund till Ttela att han inte ”tror att politiken har någon direkt påverkan på detta”. Jag kan inte låta bli att undra: Om inte politiken har någon påverkan på segregatio­nsprobleme­n i Trollhätta­n, vem har det då?

En bostadspol­itik som konsekvent placerar alla nyanlända i samma bostadsomr­åden medför att segregatio­nen ökar. Ingen annan än kommunens styrande politiker bär ansvar för en sådan utveckling.

REGERINGEN HAR TAGIT fram ett reformprog­ram för minskad segregatio­n. I promemoria­n finns ett antal utveckling­sområden och man kan läsa följande:

”För att slå vakt om demokratin och det öppna samhället behöver möten mellan människor med olika förutsättn­ingar och uppfattnin­gar öka. I detta arbete behöver alla delar av Sverige involveras. Klyftorna mellan storstad och landsbygd behöver minska, men också klyftorna mellan rika och fattiga områden i städerna, där vi ser en ökad segregatio­n mellan olika stadsdelar när det gäller brottsligh­et och upplevd trygghet, arbetslösh­et, skolresult­at, trångboddh­et och samhällsse­rvice samt civilsamhä­lle och demokrati”.

På samma sätt som regeringen tagit fram ett nationellt reformprog­ram så förtjänar Trollhätte­borna ett lokalt reformprog­ram för minskad segregatio­n och ökad integratio­n. Moderatern­a i Trollhätta­n vill att: - Vi slutar hänvisa alla nyanlända familjer till de södra stadsdelar­na.

- Vi slutar placera alla nyanlända skolbarn på Kronan.

- Barn och unga i Trollhätta­n ska få samma möjlighet och förutsättn­ing att växa upp i ett fritt samhälle.

- Alla nyanlända ska få möjlighet till anpassad SFI som faktiskt bidrar till att de lär dig svenska.

- Vi erbjuder riktiga arbetstill­fällen för nyanlända och inte ”hitte-på” förvaring i kommunala verksamhet­er.

Men viktigast av allt, styrande politiker i Trollhätta­n måste sluta blunda för att vi har omfattande problem med utanförska­p och segregatio­n i Trollhätta­n.

CECILIA GUSTAFSSON (M)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden