Ttela

9 300 nya bostäder behövs till år 2025

- MARIA HALL 0520-42 26 00 maria.hall@ttela.se

Befolkning­en i Västra Götaland ökar explosions­artat, och nya bostäder behövs. Till 2025 beräknar länsstyrel­sen att 96 000 nya bostäder kommer behövas i länet, varav 9 300 i arbetsmark­nadsregion­en Trollhätta­n-vänersborg.

I 47 av länets 49 kommuner finns ett underskott på bostäder. Endast i Lilla Edet och Dals-ed ligger antal invånare i kommunen och antal bostäder i balans, visar länsstyrel­sens kartläggni­ng. Flest bostäder behövs i Göteborg, men även i Trollhätta­n, Vänersborg och Mellerud behövs fler bostäder för att invånarna ska ha plats att bo.

– BOSTADSBYG­GANDET HAR en uppåtgåend­e trend, men befolkning­en fortsätter också att öka, så glappet kvarstår, säger Christian Jönsson Hammenfors, handläggar­e på Länsstyrel­sen i Västra Götaland.

Bara i arbetsmark­nadsregion­en Trollhätta­n-vänersborg behövs alltså 9 300 nya bostäder till 2025. I regionen ingår förutom Trollhätta­n och Vänersborg flera kringligga­nde kommuner. Många bostäder håller redan nu på att byggas, men fler behövs.

– Vi har ett mål att bygga 480 nya bostäder per år fram till 2030, då vi beräknar att vara 70 000 invånare, säger Håkan Falck, chef för kontoret för tillväxt och utveckling i Trollhätta­n.

Han tror att 9 300 nya bostäder i arbetsmark­nadsregion­en är rimligt, och säger att de själva hört från länsstyrel­sen att Trollhätta­n behöver 230 lägenheter per år för att möte befolkning­sökningen.

– VI HAR ju haft en stor befolkning­sökning i länet på sistone, och det påverkar behovet av bostäder, säger Christian Jönsson Hammenfors.

Länsstyrel­sens kartläggni­ng är gjord utifrån en modell för beräkning av bostadsbyg­gande som Boverket använder sig av. De har även analyserat svaren i Bostadsmar­knadsenkät­en. Genom att analysera detta, och genom att se obalansen på bostadsmar­knaden, konstatera­r länsstyrel­sen i rapporten att bostäder av alla sorter behöver byggas. Både småhus, hyres- och bostadsrät­ter och flerbostad­shus behövs. Speciellt stort bedömer länsstyrel­sen behovet av hyresrätte­r, med rimliga hyror.

– Det är ju inte bara en typ av bostäder som behövs, utan olika typer, säger Christian Jönsson Hammenfors.

HUR MÅNGA NYA bostäder som behövs säger han är en kvalificer­ad gissning, och menar att det förhoppnin­gsvis är en rimlig siffra.

– Det vi gjort är att se hur mycket befolkning­en ökar, hur många som bor i bostäder i länet och sedan sett hur många fler bostäder som behövs, säger han.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? BOSTADSBYG­GANDE. Bland annat i Trollhätta­n byggs redan flera bostäder, men fler behövs enligt länsstyrel­sens kartläggni­ng.
Bild: STEFAN BENNHAGE BOSTADSBYG­GANDE. Bland annat i Trollhätta­n byggs redan flera bostäder, men fler behövs enligt länsstyrel­sens kartläggni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden