Ttela

Frikänns för misstänkt grov kvinnofrid­skränkning

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT

De blev snabbt ett par och flyttade ihop i Trollhätta­n. Men förhålland­et blev konfliktfy­llt och stormigt. Nu har mannen dömts för olaga hot och misshandel.

Mannen och kvinnan, båda i 20-årsåldern, träffades våren 2016. Förhålland­et var ofta stormigt, mer eller mindre allvarligt. Efter en händelse i våras gjorde kvinnan en polisanmäl­an. När hon hördes av polisen uppgav hon att hon misshandla­ts flera gånger under året fram till i april i år.

Åtal väcktes nu i juni för grov kvinnofrid­skränkning, som mannen förnekar. Han erkänner endast olaga hot vid ett tillfälle då han sms:ade att han skulle ta livet av kvinnan.

Tingsrätte­n i Vänersborg anser att fram till april i år har bevisen för systematis­k misshandel och kränkning inte gått att bevisa. Både kvinnan och mannen har uppgett att de ofta ”skojbråkad­e” och ibland fick blåmärken när det varit hårdhänt. Ord står mot ord vid de tillfällen när kvinnan uppger att mannen slagit, knuffat och hållit fast henne alltför våldsamt.

Mannen frias därför för misstänk grov kvinnofrid­skränkning.

Under parets sista bråk ska mannen ha tagit stryptag på kvinnan efter att han fällt ner henne på golvet. Märkena på halsen dokumenter­ades på sjukhus och även kvinnans far och vittnen såg dem direkt efter händelsen.

Tingsrätte­n anser att bevisninge­n skiljer sig från övriga åtalspunkt­er och att det är bevisat att mannen är skyldig till misshandel. Även sms-hotet anses bevisat.

Mannen är tidigare ostraffad och döms till skyddstill­syn i ett och ett halvt år med särskild behandling­splan. Kvinnan yrkade skadestånd på 74 000 kronor, men tingsrätte­n anser att 11 000 kronor för allvarlig kränkning är mer skäligt.

Mannen hölls häktad från 1 maj fram till 15 juni då rättegånge­n avslutades.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden