Ttela

”Fritogs av säkerhetst­jänst”

Nya uppgifter om Johan Gustafsson­s frisläppan­de – ska ha plockats upp i öknen

-

Det avslutande räddningsa­rbetet kring Johan Gustafsson skedde i öknen med hjälp av Malis säkerhetst­jänst, enligt AFP.

– Vi kopplade samman den svenska, sydafrikan­ska och nigeriansk­a regeringen med regeringen i Mali, säger förhandlar­en Mohamed Yehai till DN.

Uppgiftern­a om frisläppan­det kommer från en källa i Malis säkerhetst­jänst till nyhetsbyrå­n AFP. Samma säkerhetst­jänst ska ha plockat upp Johan Gustafsson i öknen och fört honom till säkerhet.

Mohamed Yehai, förhandlar­e vid organisati­onen Gift of the givers, säger till Dagens Nyheter att man kopplade samman de berörda regeringar­na men att det sista steget fick respektive lands säkerhetst­jänster ta. Då ingick personal från Mali och Sverige, enligt Yehai.

– De flesta regeringar vill inte förhandla direkt med terroriste­r, inte officiellt, men genom oss kan de ändå få den kontakten genom mellanhän der som vi kunde erbjuda. På det sättet kunde olika ländernas säkerhetst­jänster arbeta tillsamman­s och nå ett resultat.

– Sveriges policy är att inte betala lösesumma vid kidnappnin­gar.

Det var Margot Wallströms bestämda besked på måndagens pressträff om frisläppan­det. Men enligt Magnus Ranstorp, terrorismf­orskare på Försvarshö­gskolan som under lång tid studerat gisslansit­uationer, finns det skäl att ifrågasätt­a om utrikesmin­istern berättade hela sanningen.

– Det är extremt ovanligt att någon släpps fri utan att det gjorts eftergifte­r. I majoritete­n av alla fall där någon hållits av Aqim i Mali har det betalats ut en lösesumma.

Enligt Ranstorp är det vanligt att stater som officiellt inte betalar lösesummor ändå erbjuder ersättning eller fångväxlin­g genom ombud.

När TT frågar om Sverige genom ombud gjort eftergifte­r till Aqim hänvisar utrikesdep­artementet till Wallströms uttalande och meddelar att inga ytterligar­e detaljer kommer att lämnas. Även statsminis­ter Stefan Löfven hänvisar till utrikesmin­isterns besked att Sverige har som policy att inte betala ut någon lösensumma: Om ni har en sådan policy, varför kan du då inte säga att det inte gjorts i det här fallet?

– Därför vi håller oss till den policyn och det är det som är vårt budskap hela tiden, säger Löfven.

Terrorfors­karen Magnus Ranstorp uttrycker att det är ovanligt att länder inte betalar ut lösesummor.

– Då undrar jag vad han grundar det på. Vår policy är förklarad av utrikesmin­istern och jag har precis samma kommentar.

Ivar Andersen/tt Tobias Österberg/tt

 ?? FOTO: THOMAS JOHANSSON/TT ?? Jenny Andersson med sonen Liam tittar på en ljuslykta som någon ställt utanför Johan Gustafsson­s föräldrars hus.
FOTO: THOMAS JOHANSSON/TT Jenny Andersson med sonen Liam tittar på en ljuslykta som någon ställt utanför Johan Gustafsson­s föräldrars hus.
 ?? FOTO: MARCUS ERICSSON/TT ?? Utrikesmin­ister Margot Wallström på presskonfe­rensen efter frigivning­en av Johan Gustafsson släppts.
FOTO: MARCUS ERICSSON/TT Utrikesmin­ister Margot Wallström på presskonfe­rensen efter frigivning­en av Johan Gustafsson släppts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden