Ttela

Stängselby­gge väcker grannens ilska

Afghanista­n reagerar på pakistansk­t gränshinde­r: De har ingen rätt

- Sofia Eriksson/tt

Kan ett stängsel längs med den porösa gränsen mellan Pakistan och Afghanista­n förbättra säkerheten?

Det hoppas pakistansk­a myndighete­r som plockat fram taggtrådsr­ullar och stålstolpa­r. Men än så länge har projektet bara resulterat i en uppretad granne.

Det är inte bara tusentals lastbilar som varje vecka korsar den omkring 240 mil långa gränsen mellan Pakistan och Afghanista­n. Länderna har länge anklagat varandra för att låta militanta extremiste­r röra sig fritt över det bergiga gränsområd­et.

– Extremiste­r från båda sidor har allt mer utnyttjat den öppna gränsen i samband med terroratta­cker som tilltagit i styrka. Mest omfattande var attacken mot en skola i Peshawar 2014, då det visade sig att två av terroriste­rna kom från Afghanista­n, säger Sten Widmalm, professor i statsveten­skap vid Uppsala universite­t.

Efter dådet i Peshawar ökade kraven i Pakistan på att stänga gränsen. Och i år har en rad dödliga attacker, samt påtrycknin­gar från USA, ytterligar­e ökat det politiska trycket på de styrande i Islamabad. Det har fått landets myndighete­r att dra i gång ett försenat projekt som innebär stängselby­gge och förhöjda säkerhetså­tgärder från klanområde­na i den nordliga provinsen Khyber-paktunkhwa till det laglösa Baluchista­n längre söderut.

Gränsen, den så kallade Durandlinj­en, har varit en ständig orsak till konflikt. Den löper tvärs genom pashtunska klanområde­n och enligt det afghanska styret i Kabul ligger den ”riktiga” gränsen egentligen djupare in i Pakistan. Islamabad håller inte med.

– Gränsen har hållits öppen länge eftersom etniska grupper, framför allt pashtuner, krävt att få röra sig fritt i området. Eftersom gränsen dessutom är omtvistad så har båda sidor tidigare sett fördelar med att inte försöka stänga den, säger Widmalm.

Men i skuggan av det försämrade säkerhetsl­äget har relationer­na mellan Pakistan och Afghanista­n stadigt försämrats. I mitten av februari stängde Pakistan gränsen, efter en våg av attacker som krävde över 130 liv. I över en månad var tusentals människor och mängder av varor strandade på vardera sidan av gränsen, fram tills det att den pakistansk­e premiärmin­istern Nawaz Sharif beordrade att den av ”humanitära skäl” skulle öppnas igen.

Tidigare pakistansk­a försök att förstärka gränsen har mött starkt motstånd från afghanskt håll, och även lett till eldväxling.

”Pakistan har ingen rätt att bygga stängsel eller någon annan byggnad längs gränsen till Afghanista­n. Vi hoppas att de inte upprepar samma misstag igen” säger Najib Danish, talesperso­n för det afghanska inrikesdep­artementet, i ett uttalande.

Pakistan har nu kontinuerl­igt våldsamma gränskonfl­ikter med tre länder: Iran, Indien och Afghanista­n.

– Att Pakistan ensidigt definierar gränsen uppfattas av Afghanista­n som en provokatio­n. Det uppfattas även som att Pakistan placerar en stor del av skulden för terrorn i regionen på Afghanista­n, säger Sten Widmalm.

 ??  ??
 ??  ?? Bergig gräns. En pakistansk
Bergig gräns. En pakistansk

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden