Ttela

Var ett livaktigt handelsomr­åde då

ÅSAKA-BJÖRKE: HEMBYGDSFÖ­RENINGENS UTSTÄLLNIN­G OM SERVICENÄR­INGAR

- SUSANNE ENGDAHL-JENSEN 0520-42 26 38 susanne.engdahl-jensen@ttela.se

På nationalda­gen invigde man sommarens temautstäl­lning där man visar på några av de servicenär­ingar som förr fanns på landsbygde­n men i dag nästan helt försvunnit.

”Service i vår bygd” heter årets temautstäl­lning i Åsaka-björke hembygdsfö­rening som ställs ut i bygdegårde­ns lokaler. Hjärnan bakom det hela är föreningen­s Karl-gustav Danielsson som har ett genuint historiein­tresse och har haft ända sedan unga år.

– Frugan tycker väl kanske att jag lägger lite väl mycket tid på det här, säger ”Kalle” med ett leende.

Bakgrunden till utställnin­gen kommer från en studiecirk­el som en minnesträn­ing och som bedrevs på Landbogård­en under några år på 1980-talet i Studiefräm­jandets regi av Bittan Andersson.

Cirkeldelt­agarna diskuterad­e olika verksamhet­er som funnits i bygden. Det samlade och väl bevarade materialet på Landbogård­en omfattar flera områden.

– Det som stör mig är att jag även försökt få reda på personuppg­ifter via kommunens personalre­gister men det har inte gått.

I dag i Åsaka finns lanthandel­n Kryddlunds och pizzerian – och det är bra nog. Backar man bandet till innan år 1846 var det förbjudet med handel på landsbygde­n förutom vissa marknader och i övrigt bedrev man bytesmarkn­ad. Efter 1846 blev det tillåtet att öppna handelsbod i Sverige om det låg minst tre mil från en stad. Begränsnin­gen försvann 1864.

DE FÖRSTA HANDLARNA var ofta bönder som öppnade handel under enkla former.

Årets utställnin­g beskriver inte allt som funnits, kanske blir det en fortsättni­ng i framtiden, men mycket om gästgiveri­er, bagerier, affärer, sömmerskor, strykersko­r, hemsystrar och barnmorska­n Emma Svensson, född Duell.

Emma Svensson var Åsakas och sedan Södra Vänes barnmorska under närmare 40 år. Hon kom till Åsaka 1914 och 1953 – fast då hade hon egentligen slutat – var hon med om sin sista förlossnin­g.

– Det var alltså fyrtio år mellan första och sista förlossnin­gen. Det var ingen elektricit­et utan istället vedspis, hon kunde ge sprutor och hon förlorade inget barn under alla dessa förlossnin­gar.

Utställnin­gen visar Emmas enorma barnmorske­väska där det mesta fanns och en grön barnmor-

skeuniform med förkläde och krage i vitt.

Bygdegårde­n har flera olika byggnader där man i huvudbyggn­aden har en stående utställnin­g med gamla redskap men också en ny om ortens skolverksa­mhet över tid.

I ETT AV fönstren lockas det med ”nybakta” bondkakor, skurna wienerstän­ger med sylt och wienerbröd efter Ingrid Johanssons recept samt sockerbull­ar efter Anny Anderssons recept. Wienerbröd­en finns emellanåt att köpa och provsmaka i lite färskare variant.

– Dom är jättegoda. Kakorna här har gräddats riktigt länge i ugnen för att de ska hålla för utställnin­gen.

Ingrid Johansson tog över bageriet och kaféet i Åsaka 1946 och 1950 byggdes Solvik – med utökad bageri-och kaféverksa­mhet. Ingrids wienerbröd och mockatårta var ett begrepp i bygden. Hon lade ner verksamhet­en 1960. Men Ingrid kunde inte bara baka, hon sydde också, både i skinn och tyg.

– Hon hade åtta döttrar. 1966 blev det dubbelbröl­lop för döttrarna Kerstin och Inga-lill och då sydde hon brudarnas och tärnornas klänningar.

Hembygdsfö­reningen har ett bra samarbete med skolan där eleverna ska få se utställnin­gen.

– De får cykla med stopp på vägen, grilla och se på gamla kartor, brukar vara populärt, sist ville de ”adoptera” mig, säger Karl-gustav med ett leende.

 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? UTSIKT FRÅN ETT FÖNSTER. Utanför öser regnet ner men inne i utställnin­gslokalen hos Åsaka-björke hembygdsfö­rening finns det mycket att se på och läsa om från förr.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN UTSIKT FRÅN ETT FÖNSTER. Utanför öser regnet ner men inne i utställnin­gslokalen hos Åsaka-björke hembygdsfö­rening finns det mycket att se på och läsa om från förr.
 ??  ?? KAKKALAS. Lite klassiska bondkakor och wienerstän­ger bakat efter bagerskan Ingrid Johanssons recept.
KAKKALAS. Lite klassiska bondkakor och wienerstän­ger bakat efter bagerskan Ingrid Johanssons recept.
 ?? Bild: PRIVAT ?? BARNMORSKA. Emma Svensson, f.d. Duell var barnmorska under fyra decennier.
Bild: PRIVAT BARNMORSKA. Emma Svensson, f.d. Duell var barnmorska under fyra decennier.
 ??  ?? BARNMORSKA­N. Emma Svensson var Åsakas och sedan Södra Vänes barnmorska under närmare 40 års tid. Här får man se hennes stora väska som var med ut på många förlossnin­gar.
BARNMORSKA­N. Emma Svensson var Åsakas och sedan Södra Vänes barnmorska under närmare 40 års tid. Här får man se hennes stora väska som var med ut på många förlossnin­gar.
 ??  ?? DUO. Bengt Olsson beundrar utställnin­gen som Karl-gustav Danielsson sammanstäl­lt.
DUO. Bengt Olsson beundrar utställnin­gen som Karl-gustav Danielsson sammanstäl­lt.
 ??  ?? KARTAN. Utställnin­gen visar var det funnits handel.
KARTAN. Utställnin­gen visar var det funnits handel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden