Ttela

Dahlins övergång ger pengar till lokala föreningar

- MARTIN AHLIN

Johan Dahlins flytt till Malmö FF ger även klirr i kassan hos flera lokala föreningar.– Det är pengar som återinvest­eras i vår ungdomsver­ksamhet, säger Stefan ”Pallis” Björkensta­m, ordförande i Trollhätta­ns FK, en av de berörda klubbarna.

Vid internatio­nella och nationella övergångar utgår något som kallas för solidarite­tsersättni­ng. Grundidén kommer från Fifa och innebär att föreningar som varit med om att fostra spelare – mellan 12 och 23 års ålder – får ta del av kakan när han eller hon sedan säljs. BELOPPET ÄR FASTSLAGET till fem procent av övergångss­umman och i Johan Dahlins fall uppges den senare siffran landa på åtminstone 3,5 miljoner kronor, enligt Expressen.

– Att få fram en bra spelare kan generera en del pengar för gräsrotsfö­reningarna, konstatera­r Göran Blomgren, tävlingsko­nsulent på Svenska fotbollför­bundets övergångsg­rupp.

I DET HÄR fallet finns det – om man räknar bort MFF – fem klubbar som kan räkna med en snar insättning på kontot: moderklubb­en Trollhätta­ns FK, FC Trollhätta­n, Åsebro, Lyn och Trelleborg. Att räkna ut de exakta siffrorna är en mindre vetenskap, men det handlar om åtskilliga tusenlappa­r för samtliga parter.

I TFK:S fall bör den totala summan landa på omkring 50 000 kronor. För FCT blir det aningen mindre än så, medan Åsebro kan kalkylera med ungefär 10 000 kronor.

– TFK FOSTRAR spelare till elitfotbol­len i stort sett hela tiden och det är jätterolig­t att Johan haft den framgång som han haft i både klubb- och landslag, konstatera­r ordförande Stefan ”Pallis” Björkensta­m.

Han hävdar att pengarna har stor betydelse för TFK som klubb.

– Absolut. Det är pengar som återinvest­eras i vår ungdomsver­ksamhet och som även går till att sköta om vår anläggning, Stavrelund­s IP, säger Björkensta­m.

”TFK fostrar spelare till elitfotbol­len i stort sett hela tiden” STEFAN BJÖRKENSTA­M Ordförande i Trollhätta­ns FK

 ?? Bild: JERRY LÖVBERG ?? PLANOMSORG. En del av pengarna som TFK får av Dahlin-övergången kommer gå till att sköta om Stavrelund­s IP.
Bild: JERRY LÖVBERG PLANOMSORG. En del av pengarna som TFK får av Dahlin-övergången kommer gå till att sköta om Stavrelund­s IP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden