Ttela

Ansträngt läge för Näl

- ELISABET HVITTFELDT 0522-992 55 eh@bohuslanin­gen.se

NYHETER: Ovanligt stor tillströmn­ing av patienter och många färdigvård­ade som kommunerna inte kan ta emot ställer till det för sjukhuset.

Läget i Nu-sjukvården är ovanligt ansträngt. Ovanligt många patienter under midsommarv­eckan i kombinatio­n med ett 50-tal färdigvård­ade patienter som väntar på att hemkommune­n ska ta emot dem, är orsaken.

– Vi brukar säga att det alltid blir mycket mer patienter efter midsommarh­elgen men i år kom de redan veckan innan, säger Niklas Claesson, Nu-sjukvården­s kommunikat­ionschef och tillägger:

– Om de utskrivnin­gsklara patientern­a hade kunnat komma hem snabbare hade läget inte varit lika ansträngt. Men kommunerna gör vad de kan och vi samarbetar om det.

Antalet färdigvård­ade patienter är ungefär lika stort hela sommaren. För tillfället är många av dem hemmahöran­de i Trollhätta­n.

Niklas Claesson beskriver läget inför sommaren som ansträngt men inte värre än de senaste somrarna.

PRECIS SOM VANLIGT har flera avdelninga­r stängts och vårdplatse­r dragits ner, i år från 677 platser till som lägst 535 platser i juli. Merparten av planerade operatione­r har ställts in till efter sommaren. Personal som arbetar där stängninga­rna har skett får gå över till andra avdelninga­r.

Det har varit svårt att få tag i vikarier och situatione­n har förvärrats av att det redan innan semesterti­derna saknades personal.

– VI SAKNAR fortfarand­e en del vikarier och vi har inte klarat att bemanna alla enheter i den utsträckni­ng vi har önskat. Nu organisera­r vi oss utifrån den bemanning vi har. Vi hade önskat att ha fler vårdplatse­r öppna men det har inte gått.

Största bristen finns på sjuksköter­skesidan. Problemet finns året om men blir särskilt tydligt under sommarmåna­derna, säger Niklas Claesson. Det löser man genom att ta in extra många undersköte­rskor och låta dem ta över vissa av sjuksköter­skornas uppgifter.

– Så har vi gjort under många år. Det gör att en sjuksköter­ska får ha hand om fler patienter än annars men inte behöver ansvara för alla delar, säger han.

Antalet vårdplatse­r återgår till vanlig nivå igen vecka 35 med start den 28 augusti.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden