Ttela

Full fart i Hunnebergs­backen

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 14 annie.granzell@ttela.se

Vi pratar lera, kämparglöd, kamratskap, slit och glädje. I cykelsport­en Downhill ryms allt och lite till. När Sydsvenska Downhill-cupen avgjordes på Hunneberg i helgen passade vi på att ta pulsen på sportens utövare.

För den som inte vet vad downhill är beskrivs den lättast som en sport där åkarna så snabbt som möjligt ska ta sig från punkt A till punkt B. Det kan tyckas enkelt men ack så fel.

I DEN GAMLA skidbacken på Hunneberg slingrar sig banan från dess högsta topp ner till foten av berget. Det har regnat på förmiddage­n så det som i morse var en kompakt stig nerför är nu en lerig och blöt historia in till målgång. Varje åkare kör två åk och den snabbaste tiden räknas. För dagen finns två klasser, barn/ungdom och vuxen. Benjamin Karlsson är åtta år och tävlar för OK Skogsvarga­rna.

– Det var jobbigt. Hoppet högst upp i backen var svårast, säger han och pustar ut.

DAGENS TÄVLING ÄR den sista deltävling­en av Sydsvenska downhill-cupen. Och chans på cupmästart­iteln i ungdomskla­ssen har Ville Fredriksso­n, också han tävlandes för OK Skogsvarga­rna. Efter det första åket har han tredje bästa tid med 1.19.25.

– Jag är riktigt nöjd. Jag gjorde inga misstag vilket är lätt hänt när det är så här blött och halt. Inför andra åket har jag inget att förlora, det är bara att köra, säger han och får medhåll av kompisen Herman Raffai som har den snabbaste tiden ner med 1.12.78.

– Det är speciella förhålland­en men jag fick till ett bra första åk. Även om det är blött får man inte bli för försiktig men man ska heller inte köra så man skadar sig, säger han.

Åkaren Timo Johansson är från Vargön men bor nu i Vansbro för att plugga på ett downhill-gymnasium. Han har inför det här året tagit klivet från ungdomskla­ss till vuxenklass.

– Det är lite annorlunda, tuffare konkurrens såklart. Från att jag har varit på pallplats i nästan varje tävling till att placeringa­rna inte blir lika bra är nytt. Men det triggar mig också, säger han och berättar att han vill bli en av Sveriges bästa downhillåk­are. Nöjd är han dock inte med dagens första åk.

– JAG FICK loss foten från pedalen och fick inte tillbaka den. Det var tufft men jag får göra det bättre i andra, säger han.

En som är rätt ny i downhill-sporten är Dennis Tall från Kungsbacka. Han började köra förra året och har sedan dess kört lite överallt i Sverige. Men någon klubb tillhör han inte.

– Nä, jag kör mest för att det är roligt. Det går fort, det är brant, det krävs teknik och styrka. Jag har kört landsväg tidigare men när jag testade det här första gången så kände jag direkt att det var något för mig.

LITE SENARE UNDER söndagseft­ermiddagen kördes även det andra åket och vinnaren av Sydsvenska downhill-cupen i ungdomskla­ssen blev Ville Fredriksso­n tätt följd av Herman Raffai.

– I år är första året jag tävlar på allvar så det känns riktigt kul att det gick så bra, säger Ville om den totala cupvinsten.

Herman Raffai vann dock dagens tävling med två bra åk. Sammantage­t blev det en bra helg för OK Skogsvarga­rna.

 ?? Bild: ANNIE GRANZELL ??
Bild: ANNIE GRANZELL
 ?? Bild: ANNIE GRANZELL ?? UTFÖR. Benjamin Karlsson, åtta år, körde den avslutande deltävling­en på Hunneberg i helgen i Sydsvenska downhill-cupen.
Bild: ANNIE GRANZELL UTFÖR. Benjamin Karlsson, åtta år, körde den avslutande deltävling­en på Hunneberg i helgen i Sydsvenska downhill-cupen.
 ??  ?? VUXENKLASS. Timo Johansson satsar helt på downhill och målet är att bli bäst i Sverige och så småningom världen.
VUXENKLASS. Timo Johansson satsar helt på downhill och målet är att bli bäst i Sverige och så småningom världen.
 ??  ?? VINNARE. Ville Fredriksso­n och Herman Raffai från OK Skogsvarga­rna blev etta respektive tvåa i cupen.
VINNARE. Ville Fredriksso­n och Herman Raffai från OK Skogsvarga­rna blev etta respektive tvåa i cupen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden