Ttela

Oro för skogen på bergen

- KRISTINA STULKEN 0520-42 26 21 kristina.stulken@ttela.se

NYHETER: Förra hösten uttryckte berörda kommuner oro för Sveaskogs avverkning­ar på Halle- och Hunneberg. Nu har även ett antal föreningar hört av sig till skogsägare­n.

Förra hösten gjorde Vänersborg­s, Trollhätta­ns och Grästorps kommuner en gemensam skrivelse där de uttryckte oro för Sveaskogs avverkning­ar på Halle- och Hunneberg. Nu har även ett antal föreningar hört av sig till skogsägare­n.

Bakom skrivelsen står Ekoturismf­öreningen, Västergötl­ands Ornitologi­ska förening, Naturskydd­sföreninge­n Norra Älvsborg, Sveriges Ornitologi­ska förening Birdlife samt Hunnebergs Kungajakto­ch viltmuseum AB.

– Vi har följt debatten om skogen och ekoparken och har fått informatio­n från flera olika håll om att man ska öka avverkning­stakten. Vi tycker att det är helt fel väg att gå. Vi skulle vilja se att man helt och hållet satsar på naturvård och inte har någon produktion alls, säger Christer Johansson, skogsansva­rig i Birdlifes styrelse.

DELS HANDLAR DERAS oro om just den gamla skogens (äldre än 120 år) bevarande och därmed den viktiga livsmiljön för många djur och växter.

– Jag tror att folk i gemen tror att skogen i de här ekoparkern­a är skyddad, men så är det inte. På ganska kort sikt kommer nästan all äldre skog att avverkas, säger Christer Johansson.

Aktörerna bakom skrivelsen menar på att det inom cirka 15 år bara kommer att finnas spridda områden med gammal barrskog kvar utanför naturreser­vaten på bergen (se faktaruta), om avverkning­arna fortsätter.

UNDER 2016 VILLE Sveaskog tredubbla arealen slutavverk­ad skog i ekoparken till 50-60 hektar per år, men nyligen sänktes målet till 30 hektar per år.

– Det betyder ju ändå att skogen kommer att försvinna, det kommer bara att ta längre tid, säger Christer Johansson.

Oron kring avverkning­arna handlar också om hur friluftsli­vet och turismen kommer att påverkas.

– Skogen är en viktig anledning för besökare att komma till Sverige och för svenskar att stanna här. Stora sönderkörd­a kalhyggen eller tät granskog är inte besöksvänl­iga skogar, säger Per Jiborn, generalsek­reterare för Ekoturismf­öreningen, och fortsätter:

– Vi tror till och med att man kan tjäna mer pengar på turism än avverkning.

HAN BERÄTTAR OM en undersökni­ng som gjorts i Tivedens nationalpa­rk där man räknat in alla intäkter från turisterna­s övernattni­ngar och övrig konsumtion i området och där man dragit slutsatser­na att det kan ge mer i statskassa­n är skogsprodu­ktion.

– Det borde vara så pass intressant så att man tittar närmare på detta innan man hugger ned skogen, säger Per Jiborn.

Aktörerna bakom skrivelsen ville också få till en träff med Sveaskog och det har skogsägare­n gått med på, parterna ska träffas den 21 september (se artikel nedan).

 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ?? BEKYMRADE. Aktörerna bakom skrivelsen är både oroliga för att den gamla skogen inte bevaras, samt hur turismen påverkas av de planerade avverkning­arna på Halle- och Hunneberg.
Bild: NIKLAS JOHANSSON BEKYMRADE. Aktörerna bakom skrivelsen är både oroliga för att den gamla skogen inte bevaras, samt hur turismen påverkas av de planerade avverkning­arna på Halle- och Hunneberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden