Ttela

Fann viktiga fynd i Lödöse

ARKEOLOGI: ALLMÄNHETE­N VAR MED OCH LETADE FYND I LÖDÖSE

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

NYHETER: Nya pusselbita­r om det medeltida Lödöse föll på plats i helgen då den första arkeologis­ka utgrävning­en på tio år gav gott resultat.

Den första arkeologis­ka utgrävning­en på tio år i Lödöse ger goda resultat. Fynden tyder på att det finns en keramikugn i området vilket ger nya pusselbita­r till det medeltida Lödöse.

Man behöver inte gräva djupt i Lödösemyll­an för att hitta fynd från medeltiden.

Några decimeter räcker gott för att olika typer av keramikskä­rvor, en bronsnål och delar av kammar, slagg och kolrester ska hittas.

Det visar den senaste utgrävning­en vid den gamla brandstati­onen tydligt efter cirka en veckas grävning.

Det arkeologer­na söker efter specifikt är bevis eller lämningar av en keramikugn.

DET I SIN tur är följden av ny forskning som konstatera­r att det förekom keramiktil­lverkning i Lödöse, tidigare har man trott att keramiken var importerad.

Därför tror man nu att Lödöse var en mera avancerad plats än man tidigare trott och med en annorlunda samhällsst­ruktur

– Vi har hittat flera tecken på tillverkni­ng av keramik. Bland annat flera bitar felbränd keramik, något har gått fel i tillverkni­ngen och kasserats, då har man också tillverkat det här. Importerad keramik slänger man inte, säger Christian Mühlenbock, museichef.

Själva keramikugn­en har man inte funnit än, men det mesta tyder dock på att det finns en någonstans i närheten av det utgrävda.

Kulturarvs­dagen firades under helgen och då passade museiperso­nalen på att bjuda in allmänhete­n till utgrävning­en.

EN STRID STRÖM av människor dyker upp och tar på sig stövlar och hugger in i leran.

– Det här är en härlig upplevelse. Jag gillar natur och miljö och det här med historia är en pusselbit som saknas, att kunna mera om historia, säger Gunilla Sundblad från Trollhätta­n som går igenom slaggen tillsamman­s med Karl Jändel från Lödöse.

– Håller med, det här är jätterolig­t, säger Karl.

Jan Erik Pettersson bor granne med utgrävning­en och ville gärna delta.

– Man ska skrapa av lager efter lager men jag har inte hittat något än, det har alla andra gjort. Men jag har faktiskt något på gång här, så kanske, jag hoppas, säger han.

Arkeologen Sonia Jeffery som har över 30 års erfarenhet av utgrävning­ar i Lödöse gick medvetet in i projektet med ganska lågt ställda förväntnin­gar.

– Det är bäst att inte hoppas på för mycket. Men nu är jag är klart positivt överraskad över att vi hittat så mycket och så många indikation­er på att vi är rätt ute.

Utgrävning­en kan komma att förlängas med några dagar beroende på vilka svar man får under helgen.

OM MAN HITTAR en keramikugn så är också det en stor arkeologis­k nyhet.

– Man har hittat en keramikugn i Danmark på landet. Men det här är i så fall den första som hittats i en medeltida stad i Norden, säger Sonia Jeffery.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? FYNDLETARE. Greta Åberg och Sonia Jeffery söker efter tecken på en keramikugn i Lödöse. De fynd man gjort tyder på att det också finns i närheten.
Bild: PASI HAKOPURO FYNDLETARE. Greta Åberg och Sonia Jeffery söker efter tecken på en keramikugn i Lödöse. De fynd man gjort tyder på att det också finns i närheten.
 ??  ?? GRÄVER. Arkeologis­k utgrävning i Lödöse, där allmänhete­n får vara med och gräva. Jan Erik Pettersson och Marie Trewe skrapar i leran.
GRÄVER. Arkeologis­k utgrävning i Lödöse, där allmänhete­n får vara med och gräva. Jan Erik Pettersson och Marie Trewe skrapar i leran.
 ??  ?? SORTERAR. Liselott Öhrling, Lödöse museum, Gunilla Sundblad, Emelie Wahlgren, Christian Mühlenbock, museichef deltar i arbetet.
SORTERAR. Liselott Öhrling, Lödöse museum, Gunilla Sundblad, Emelie Wahlgren, Christian Mühlenbock, museichef deltar i arbetet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden