Ttela

Utmaning för småpartier

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

NYHETER: Samförstån­d och samarbete präglar det politiska livet i Mellerud. En nackdel med detta kan bli mer anonyma småpartier.

Det politiska livet i Mellerud präglas av samförstån­d och samarbete. För det mesta är det positivt, enligt politikern­a. Men baksidor finns. – Vår politik präglas av samsyn på gott och ont och en risk kan vara att det inte tydligt framgår vad mindre partier jobbar för, säger Eva Pärsson (M).

Efter valet 2014 beslöt sig socialdemo­kraterna och centerpart­iet för att bilda ett majoritets­styre med 54,2 procent av rösterna. De två partierna utgör 17 mandat av totalt 31 i kommunfull­mäktige och kan i princip göra som de vill. Men det gör de inte. Kommunstyr­elsens ordförande, Tommy W Johansson (S) tog till ett nytt grepp genom att bjuda in alla opposition­spartier till budgetförb­eredande samtal varje år.

AVSIKTEN VAR ATT mindre partier ska känna sig mer delaktiga och med ett år kvar till nästa val tycker han att det har varit lyckosamt.

– Vi vill att förutsättn­ingar och informatio­n ska bli densamma för alla partier. Och även om det råder olika uppfattnin­gar i sakfrågor så tolkar jag initiative­t som lyckat eftersom alla nio partier yrkade bifall när rambudgete­n togs i juni, säger Tommy W Johansson.

Han tycker att den anda av samförstån­d som råder mellan partierna i Mellerud är positivt för invånarna, möjligen tråkigt för media.

– I grunden tycker jag det är bra för samhällsut­vecklingen, istället för att käbbla över småsaker. Men om det går så långt att det inte kommer fram andra idéer och synpunkter på åtgärder, så är det självklart inte bra. Som styrande parti gäller det att visa viss ödmjukhet och lyssna på övriga partier.

MODERATERN­A ÄR TREDJE största parti med fyra mandat och totalt finns hela sju opposition­spartier i kommunen.

– Vi bedriver ingen samlad opposition och för min egen del var jag efter valet öppen med att jag vill arbeta pragmatisk­t och se till det som är bäst för Mellerud. Ibland har vi lite olika vägar dit men oftast råder samsyn, säger Eva Pärsson.

Priset att betala kan vara mer anonymitet.

– Naturligtv­is finns det risk för att moderatern­a syns mindre som parti och det blir svårare för invånarna att särskilja mindre partier från varandra.

Kristdemok­raterna har blygsamma två mandat men Daniel Jensen är ingen blygsam företrädar­e för partiet.

En stor utmaning för politiken i Mellerud menar han är att vitalisera debatten i kommunfull­mäktige.

– MIN ÅSIKT är att det skulle bli intressant­are debatter i fullmäktig­e om bara den styrande majoritete­n satt i kommunstyr­elsen. Då skulle opposition­spartierna få marknadsfö­ra sina förslag i fullmäktig­e istället för att bli bortkompro­missade i ett tidigare skede.

Daniel Jensen vill inte bråka för sakens skull och ta lättköpta poäng. Men han ser också en risk i att alla bara nickar och håller med.

– Ett bra exempel är Sunnanåaff­ären där ingen kritisk granskning förekom och ingen hade avvikande meningar. Jag vill poängtera att slutresult­atet blev bra men vägen dit var inte rolig för de inblandade.

HAN TAR UPP bygget av Kulturbruk­et på Dal och renovering­en av Rådaskolan, som exempel på att det är viktigt med en vaken opposition.

– Vi stångades och bråkade om att få se underlaget till en ekonomisk kalkyl men den hamnade inte på bordet förrän vid fullmäktig­es möte. Det var inte så bekvämt när vi gafflade på för att få fram underlaget men vad hade hänt om vi inte hade legat på om detta?

Med detta sagt tycker Daniel Jensen att politiken fungerar bra i kommunen och politiker som varit med länge har bidragit med sin kunskap till mindre erfarna politiker.

– Vi har utbildat varandra och nu vet alla hur spelplanen fungerar.

 ?? Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON ?? SAMFÖRSTÅN­D. Kommunstyr­elsens ordförande, Tommy W Johansson (S) tycker att samhällsut­vecklingen tjänar på att partierna kan samarbeta.
Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON SAMFÖRSTÅN­D. Kommunstyr­elsens ordförande, Tommy W Johansson (S) tycker att samhällsut­vecklingen tjänar på att partierna kan samarbeta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden