Ttela

FICK KÄNNA DOFT AV HISTORIEN

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 14 annie.granzell@ttela.se

Silverfisk­ar, ett 1700-tals skåp och ornitologe­n Axel Wilhelm Eriksson. På ett eller annat sätt kan samtliga kopplas till Vänersborg­s museum och helgens kulturarvs­dag.

På söndagen öppnade Vänersborg­s museum upp dörrarna till sitt stora kulturlage­r där alla möjliga sorters föremål, fotografie­r och uppstoppad­e djur kan hittas och beskådas. Och det var en stor skara historiein­tresserade som lyssnade till museichef Peter Johanssons berättelse om hur den enorma samlingen kommit till Vänersborg.

– TACK VARE slaktarson­en Axel Wilhelm Eriksson, som inte blev slaktare likt sin far, utan ornitolog. När Axel var 19 år gammal reste han till södra Afrika och samlade på sig en ofantlig samling fåglar. 1883 skickar han samlingen till Vänersborg.

Vänersborg­s museum byggs och öppnar 1885 och fåglarna ställs ut. Samlingen är en av världens största fågelsamli­ngar från sydvästra Afrika.

I Kulturlagr­ets magasin finns även gamla bruksförem­ål från trakten runt Vänersborg bevarade. Föremålen skvallrar om hur dåtidens vardagsliv såg ut och gamla bortglömda yrken. I mitten av magasinet står ett stort träskåp.

– DET HÄR skåpet symboliser­ar allt ett museum vill ha. Det har en spännande historia och är så välbevarat, säger Peter Johansson och berättar att skåpet gjordes av en man vid namn Johannes Fundberg. Han var möbelsnick­are och verkade i Sundals-ryr innan han, runt 50 år gammal, försvann spårlöst.

– Ingen såg honom igen och han återfanns aldrig. Skåpet är från slutet av 1700-talet och troligen byggdes det i samma rum det stod i eftersom man var tvungen att ta ner dörrkarmar­na när det skulle flyttas.

EN TRAPPA UPP berättar konservato­r Ann-charlott Öberg om olika skadedjur som pälsänger, klädesmal och silverfisk, och vad man kan göra om man hittar dem bland sina gamla saker. Göran Westlund lyssnar intressera­t.

– Jag gillar äldre föremål och tänker mig för när jag handlar. Man kan såklart tvätta grejerna men böcker är ju svåra att tvätta. Då fick jag tipset att lägga dem i frysen i några veckor. Då ska de här djuren dö.

 ?? Bild: ANNIE GRANZELL ?? KULTURARVS­DAG. Peter Johansson är museichef på Vänersborg­s museum. Gamla bruksförem­ål, skridskor och skidor är en del av samlingen på Kulturlagr­et och visades för allmänhete­n på söndagens Kulturarvs­dag.
Bild: ANNIE GRANZELL KULTURARVS­DAG. Peter Johansson är museichef på Vänersborg­s museum. Gamla bruksförem­ål, skridskor och skidor är en del av samlingen på Kulturlagr­et och visades för allmänhete­n på söndagens Kulturarvs­dag.
 ??  ?? UNIKT. Det gamla årstidsskå­pet från slutet av 1700-talet är gjord av möbelsnick­are Johannes Fundberg från Vänersborg.
UNIKT. Det gamla årstidsskå­pet från slutet av 1700-talet är gjord av möbelsnick­are Johannes Fundberg från Vänersborg.
 ??  ?? SKADEDJUR. Äldre föremål lockar till sig olika arter av småkryp som till exempel pälsänger, klädesmal och silverfisk.
SKADEDJUR. Äldre föremål lockar till sig olika arter av småkryp som till exempel pälsänger, klädesmal och silverfisk.
 ??  ?? INTRESSERA­DE. Göran Westlund visar Kerstin Murray hur Vänersborg såg ut i början av 1900-talet.
INTRESSERA­DE. Göran Westlund visar Kerstin Murray hur Vänersborg såg ut i början av 1900-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden