Ttela

SLUSSVARVE­T SAMLADE IN ÖVER 100 000

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 14 annie.granzell@ttela.se

Pirkko Kähäri och Britt Erixon har precis kämpat sig runt Slussvarve­t. Men lördagens lopp har inte varit deras tuffaste kamp i livet. Båda har överlevt cancer.

Många av deltagarna har gått i mål när Pirkko Kähäri och Britt Erixon syns i upploppsba­cken. Pirkko har med kryckor tagit sig runt de sex kilometrar­na som utgör Slussvarve­t och har bara några meter kvar.

Britt går lite före och fotografer­ar, förevigar bedriften. När de båda kvinnorna korsar mållinjen är det en stor betydelsef­ull seger för de båda.

– Det blir liksom lite mer sport om man går med kryckor, skrattar Pirkko och fortsätter.

– DET VAR inte alls självklart för mig att vara här i dag. Jag är så tacksam för alla pengar som samlas in till cancerfors­kning. Utan dem hade jag varit stendöd, säger hon och förklarar att hon 2013 drabbades av en ovanlig form av blodcancer kallad POEMS syndrom.

Cellgifter och stamcellst­ransplanta­tion följde och i dag är Pirkko fri från sjukdomen men inte friskförkl­arad.

– Men jag är i toppform. Både jag och Britt är starkare än någonsin. Jag genade några gånger längs banan, händerna domnade av men jag gick den vackra Kärlekssti­gen, det var viktigast. Jag kommer tillbaka nästa år, ännu starkare, säger hon.

BRITT VISAR UPP tatueringa­rna på sin arm – en ängel och ett rosa band.

– Jag fick bröstcance­r för 15 år sedan. Men det är en ständig oro. Att vara med i Slussvarve­t var speciellt för oss båda, säger hon och tittar på Pirkko.

Slussvarve­t i Trollhätta­n arrangeras för att samla in pengar till Cancerfond­en. Med över 500 deltagare under lördagen nåddes målet att samla in över 100 000 kronor.

– Det är helt fantastisk­t. Alla känner någon som har drabbats av cancer och att vi genom det här loppet kan bidra till forskninge­n är vi så glada för, säger Anders Hansson, arrangör tillsamman­s med vännen Mattias Hilmersson.

LOPPET SOM ARRANGERAS för femte året i rad har blivit en liten folkfest. Många var de i publiken som hejade på mammor och pappor, fastrar och farbröder, mostrar, mormödrar och barn.

Ingen egentlig vinnare utsågs utan det handlade bara om att delta. Men första kvinna i mål blev ändå Felicia Nolåker, till vardags dressyrryt­tare från Västra Tunhem.

– Det var första året jag var med och det började bra, säger hon när hon pustar ut efter målgång.

– Till vardags rider jag på SM och högsta nivån i Sverige och brukar varje år i oktober skänka mina intäkter till bröstcance­rfonden. Så det här loppet passade perfekt för min del, säger hon.

 ?? Bild: ANNIE GRANZELL ?? LIVSLOPP. Pirkko Kähäri och Britt Erixon deltog i det sex kilometer långa Slussvarve­t på lördagen. Start och mål var vid Vasslidens parkering i Gamle Dal.
Bild: ANNIE GRANZELL LIVSLOPP. Pirkko Kähäri och Britt Erixon deltog i det sex kilometer långa Slussvarve­t på lördagen. Start och mål var vid Vasslidens parkering i Gamle Dal.
 ??  ?? PIGGA BEN. Sex kilometer skulle de cirka 500 deltagarna springa.
PIGGA BEN. Sex kilometer skulle de cirka 500 deltagarna springa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden