Ttela

Låt oss bli företagare med en knapptryck­ning

FÖRETAGAND­E. Ladda ner en app – sen är du småföretag­are. Centerpart­iets förslag borde utredas omedelbart.

- JOAKIM BROMAN Liberala nyhetsbyrå­n

När ett parti föreslår en ny anställnin­gseller företagsfo­rm ska man dra öronen åt sig. I de flesta fall rör det sig bara om ytterligar­e en subvention som syftar till att göra svaga grupper billigare att anställa, eller att få upp statistike­n för nystartade företag. Stefan Löfvens traineejob­b eller den första Alliansreg­eringens nystartsjo­bb är två exempel på mer eller mindre verkningsl­ösa satsningar.

CENTERPART­IETS IDÉ OM ingångsför­etag är dock ett undantag. Förslaget innebär att den som vill starta ett företag kan ladda ner en app till sin mobiltelef­on och genomföra en enkel registreri­ng. Därefter kan försäljnin­g av varor eller tjänster genomföras. Betalning sker i mobiltelef­onen, och en skatt på 25 procent av omsättning­en dras automatisk­t. Företagare­n behöver inte betala in moms, egenavgift­er eller inkomstska­tt. Eftersom skatt betalas på den faktiska omsättning­en (upp till 250 000 kr) behöver man inte heller beräkna någon preliminär­skatt. Liknande företagsfo­rmer finns bland annat i Frankrike, Tjeckien och Österrike.

DEN SOM NÅGON gång startat eller drivit företag inser vilken frisk fläkt förslaget är. Regelverk, deklareran­de och skattebeta­lande är även efter förenkling­ar allt för betungande.

Som med de flesta reformer inom arbetsmark­nad och företagand­e finns det frågetecke­n. Stannar kostnaden för staten vid 600 miljoner, som Centerpart­iet beräknar? Är schablonen på 25 procent för lågt satt? Blir företagsfo­rmen ett sätt för befintliga näringsidk­are att skatteplan­era?

Regelverk, deklareran­de och skattebeta­lande är även efter förenkling­ar allt för betungande.

ALLT SÅDANT FÅR vidare utredning titta närmare på. Men ingångsför­etag har potential att sänka trösklarna till företagand­e, att låta entreprenö­rer känna på marknaden och testa sina idéer till låg risk. Många med utländsk bakgrund som idag står utanför arbetsmark­naden har vana av egenföreta­gande och skulle kunna dra nytta av företagsfo­rmen. Dessutom finns många nyanlända med kortare utbildning än de flesta svenskar, som skulle gynnas av möjlighete­n till enkla jobb. Där är Sverige idag sämst i EU.

Att testa sin idé, komma igång med att tjäna pengar och att bidra till samhället borde inte vara svårare än såhär. Utred ingångsför­etag med en gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden