Ttela

Folkkäre Hans Alfredson är död

Författare­n, underhålla­ren och regissören blev 86 år

-

Författare­n, underhålla­ren och regissören Hans Alfredson har avlidit, 86 år gammal.

– Han dog för ett par timmar sedan. Han har legat ett par dagar på Danderyds sjukhus, sade sonen och regissören Daniel Alfredson till TT på söndagskvä­llen.

”Nästan sant blev det som du ville att det skulle stå på din gravsten: ”Log och dog”. Tack till alla ni som hjälpt till den här tiden och till er som tittat, lyssnat och skrattat genom åren”, skriver familjen i ett uttalande.

Hasse Alfredson och Tage Danielsson blev ett begrepp i Nöjessveri­ge, inte minst via produktion­sbolaget AB Svenska Ord där Mona Haskel var sekreterar­e.

– Jag tyckte hemskt mycket om honom. Vi jobbade ihop väldigt mycket och hade så roligt tillsamman­s, säger hon.

1961 grundade Alfredson AB Svenska Ord tillsamman­s med Tage Danielsson. Fram till dennes bortgång 1985 var ”Hasseåtage” ett begrepp inom svensk underhålln­ing och svenskt kulturliv.

De stod tillsamman­s bakom ett stort antal revyer, bland andra Gröna hund (1962), Gula hund (1964), 88-öresrevyn (1970), Glaset i örat (1973) och Under dubbelgöke­n (1979). Tillsamman­s förnyade de revygenren. Till Hans Alfredsons speciella bidrag hörde hans improvisat­ioner, främst en lång rad gestalter med det gemensamma efternamne­t Lindeman.

I filmen ”Den enfaldige mördaren” från 1982 jobbade skådespela­ren Cecilia Walton Agrell med Hasse Alfredson och minns honom som omtänksam.

– Det jag tänker på är att han var väldigt generös. Man kände att han ville att alla skulle må bra. Han ställde till med trevliga fester. Det var god mat och hembakta bullar, man kände sig ompysslad.

– Annars var han en blyg människa, inte så spexad liksom, lite reserverad. Men under arbetet med filmen var han öppen och en fantastisk improvisat­ör och uppskattad­e när man själv prövade något i en scen man repeterade, säger Cecilia Walton Agrell till TT.

I skånska Tomelilla finns ”världens minsta filmmuseum och världens största Hasse & Tage-museum”. Ordförande i museets vänförenin­g är filmproduc­enten Helene Granqvist.

– Vi pratar mycket om Hasse och Tage-andan. Och de fantastisk­a värden som han skapade hoppas jag att vi som nation kan förvalta. Hasse represente­rar humanism, samhällsen­gagemang och att vara i fas med samtiden och göra högkvalita­tiv film, men ändå med förmågan att vara folklig.

– Jag tänker på hur viktiga Hasse och Tage har varit för vår identitet, säger hon. (TT)

 ?? FOTO: MARC FEMENIA/TT/ARKIV ?? Underhålla­re. Hasse Alfredson utanför sin skrivstuga på Söder i Stockholm (2008).
FOTO: MARC FEMENIA/TT/ARKIV Underhålla­re. Hasse Alfredson utanför sin skrivstuga på Söder i Stockholm (2008).
 ?? FOTO: TT/ARKIV ?? Tage Danielsson och Hans Alfredson 1973.
FOTO: TT/ARKIV Tage Danielsson och Hans Alfredson 1973.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden