Ttela

Fasaväckan­de vittnesmål om massaker

-

De burmesiska soldaterna spärrade ingången till moskén – sedan började dödandet. Rohingyer som flytt våldets Burma vittnar om fasaväckan­de övergrepp.

Massakern i byn Aung Sit Pyin ska ha genomförts den 25 augusti, enligt flyktingar som lämnat den burmesiska delstaten Rakhine och nu befinner sig i ett flyktinglä­ger i Bangladesh.

Efter att soldater reglat dörrarna till byns moské kom män beväpnade med machete och bensindunk­ar, vittnar ett tiotal personer ur den muslimska minoritets­gruppen rohingya för nyhetsbyrå­n AFP.

– De som sprang höggs ihjäl. Andra sköts av armén, säger Master Kamal, en 53-årig lärare som överlevde massakern, till nyhetsbyrå­n.

– De eldade upp husen. Vi flydde för att rädda våra liv.

Dödandet ska ha skett samma dag som muslimska väpnade grupper angripit polisposte­ringar runt om i Rakhine, en attack som blev startskott­et på den våldsvåg som hittills har drivit omkring 300 000 av Burmas 1,1 miljoner rohingyer på flykt över gränsen till Bangladesh.

Vittnesmål från området är svåra att styrka, eftersom Rakhine i princip är otillgängl­igt för utländska medier. Många av flyktingar­na i lägret i Bangladesh lämnar dock samstämmig­a uppgifter.

Tirana Hassan, chef för krissamord­ning på människorä­ttsgruppen Amnesty Internatio­nal, har inte tagit del av AFP:S rapport, men säger att den överensstä­mmer med informatio­n som hennes egen organisati­on har samlat in.

– Det står helt klart att den här typen av övergrepp har ägt rum. Situatione­n är fullständi­gt desperat, säger Hassan, som befinner sig i Bangladesh nära gränsen mot Burma, på telefon till TT.

Pontus Ahlkvist/tt

 ?? FOTO: A.M. AHAD/AP ?? Den 15-årige rohingyapo­jken Mohammad Junayed får vård för en skottskada på ett sjukhus i Chittagong, Bangladesh.
FOTO: A.M. AHAD/AP Den 15-årige rohingyapo­jken Mohammad Junayed får vård för en skottskada på ett sjukhus i Chittagong, Bangladesh.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden