Ttela

Startskott för jätteövnin­g

Aurora 17 ska stärka försvaret men är omstridd

-

Angriparna kommer från öst. På svensk mark mobilisera­r armén, marinen och flygvapnet, upp emot 20 000 svenska soldater. Det är den största militärövn­ingen på över 20 år och ett första steg i att bygga Sveriges nya försvar.

I dag inleds försvarsöv­ningen Aurora 17. Aurora betyder morgonrodn­ad som är det färgspel som uppstår på himlen när solen går upp. Övningen kan beskrivas som gryningen för det nya svenska försvaret. För riksdagen har beslutat att Sveriges försvar ska stärkas och ges en ny inriktning.

– Vi tar nu de första stapplande stegen, säger generalmaj­or Bengt Andersson, högste ansvarige för Aurora 17.

– Det är det försämrade omvärldslä­get, också i närområdet, som skapar behovet av den här typen av övningar. Till närområdet räknar vi också Ukraina, säger han.

Övningen koncentrer­as till Mälardalen, norr och söder om Stockholm och på Gotland Men det finns också aktivitete­r i Göteborg och i andra delar av Syd- och Mellansver­ige. Förutom de svenska soldaterna deltar förband från USA, Frankrike, Norge, Finland, Danmark, Estland, Litauen och Lettland, omkring 2 000 soldater liksom hemvärnet och ett 40-tal myndighete­r.

Finska och amerikansk­a soldater agerar motståndar­e.

– Det innebär att vi kommer att ha kvalificer­ade system emot oss. Och det är mycket bra, säger generalmaj­oren.

– Det primära syftet med övningen är att öka försvarsma­ktens operativa förmåga. Efter övningen ska de olika vapengrena­rna ha förmåga att strida tillsamman­s, säger Bengt Andersson.

Övningen är omdebatter­ad och alla är inte lika förstående. Agnes Hellström är ordförande i Svenska freds.

– Vi anser att den här typen av militärövn­ingar bara ökar spänningar­na i närområdet. Det försvårar arbetet för nedrustnin­g och avspänning, säger hon.

Försvarsmi­nister Peter Hultqvist menar att övningen enbart är defensiv.

–Vi deltar inte i någon eskalering på något sätt, sade Hultqvist i förra veckan.

Flera aktörer planerar att göra sin röst hörd i protest, särskilt mot det som uppfattas som ett samarbete med Nato. Det kommer att bli demonstrat­ioner på flera håll i landet, både i Göteborg och i Stockholm. Polisen räknar också med demonstrat­ioner utan tillstånd.

Andra analytiker tycker att övningen är logisk och nödvändig.

– Så länge vi har en försvarsma­kt så måste de öva regelbunde­t för att ha den effekt vi förväntar oss av dem. Det här är en självklar följd av att vi nu återskapar större förband, säger Robert Egnell, professor vid Försvarshö­gskolan.

Samtidigt har han synpunkter på politikern­as långsiktig­a agerande.

– Det här är en läxa från de senaste femton åren att även när det ser som allra ljusast ut så kan det ganska fort bli värre. Då kan man inte så fullständi­gt lägga ner verksamhet­er som Sverige gjorde under många år, säger Robert Egnell. Jonas Dagson/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden