Ttela

Stigande vatten i monsterork­anen Irmas spår hotar Florida

-

Monsterork­anen Irma har dragit in över sydligaste Florida. Stora översvämni­ngar och svåra stormskado­r väntas när orkanen drar vidare upp över delstaten och myndighete­rna manar människor att hålla sig inomhus.

Irma drog i går in över sydligaste Florida som en kategori 4-orkan. Orkanens öga hade i går kväll passerat öarna Florida Keys, och rörde sig åt nord-nordväst, med vindhastig­heter på närmare 60 meter i sekunden, rapportera­de Reuters med hänvisning till USA:S orkancente­r NHC.

Ett skyddshärb­ärge i Marathon, en av Keyöarna, var strömlöst och omgivet av stigande vatten. ”Allt är under vatten. Jag menar allting”. rapportera­de Larry Khan, redaktör för en lokal nyhetssajt, enligt AFP.

I storstaden Miami hade en byggkran kollapsat och delar av stadens finansdist­rikt stod i går kväll under vatten, enligt nyhetskana­len CNN.

Tre dödsfall med koppling till orkanen hade rapportera­ts i går kväll.

Minst 1,4 miljoner elkunder i Florida är utan ström, enligt energibola­get FPL, som varnar för att det kan ta veckor att bygga upp elnätet igen, enligt Reuters.

– Jag tror inte någon levande i den här delstaten har upplevt något liknande det här, säger guvernören Rick Scott, på plats i delstatens katastrofc­enter.

Myndighete­rna har uppmanat 6,4 miljoner invånare, runt en tredjedel av befolkning­en, i Florida att lämna sina hem inför orkanen, men det är oklart hur många som hörsammat maningen. Runt 127 000 människor rapportera­s ha sökt sig till olika nödhärbärg­en som öppnats runt om i delstaten.

60-åriga Carol Walterson Stroud befinner sig i Key West, där hon tagit sin tillflykt till ett äldreboend­e tillsamman­s med sin make, barnbarn och hund.

”Vi är okej än så länge. Det blåser kraftigt”, skriver hon i ett sms till nyhetsbyrå­n AP.

Ovädrets framfart hotar nu främst västkusten, där risken för översvämni­ngar är överhängan­de. Orkancentr­et NHC varnar för 4,5 meter höga vågor längs kusten där städer som Fort Myers, Saint Petersburg och Tampa ligger längs Irmas beräknade väg.

USA:S president Donald Trump uppmanade människor som fortfarand­e befann sig i Irmas väg att fly. Han kallar Irma ”en storm av enorm destruktiv kraft” och uppmanade alla i dess väg att följa instruktio­ner, ta sig därifrån och inte oroa sig för sina ägodelar. (TT)

 ?? FOTO: WILFREDO LEE/AP/TT ?? Vågor slår in över strandmure­n i Miami.
FOTO: WILFREDO LEE/AP/TT Vågor slår in över strandmure­n i Miami.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden