Ttela

”Allt var sämre förr”

JUBILAREN: ORÄTTVISOR­NA HAR ALLTID DRIVIT ÅSA MOBERG

- LENA WREEDE/TT

Det är femtio år sedan Åsa Moberg gjorde entré som ung krönikör. Samma år startade en epok som ofta förknippas med ungdomsrör­elser och frigjordhe­t. Om det och mycket annat skriver hon i sina memoarer, Livet, som just kommit ut. – Jag vill sticka hål på nostalgin om att allt var mycket bättre förr.

Åsa Moberg har rest upp till Stockholm för att prata om memoarboke­n Livet som just kommit ut. Under två dagar ska hon hinna med ett otal intervjuer för tidningar, tv och radio. Sedan blir det första flyget hem till Skåne.

Att stå i offentligh­etens ljus och prata om sig själv har aldrig lockat. Varför då skriva en självbiogr­afi?

– Nästa år är det femtio år sedan det omtalade året 1968 och eftersom jag var en av dem som var med då kommer jag antagligen att bli intervjuad. Innan det händer ville jag skriva med egna ord hur det var, förklarar hon.

I LIVET FÅR vi följa Åsa Moberg från barnåren till nutid. Samtidigt handlar den till stor del om den epok som inleddes våren 1968 som ofta omskrivs med ett romantiskt skimmer över sig – unga vänsterinr­iktade kulturpers­onligheter som drevs av en vilja att förändra. Dessutom ges en inblick i dåtidens Sverige. Om hur folk levde, vad saker kostade, hur man betedde sig.

– Så här i efterhand kan jag se att jag med boken också velat visa hur det egentligen var. Sticka hål på nostalgin – ”allt var mycket bättre förr”. För det kan jag inte ställa upp på en enda minut. Allt var sämre då. Och allt är bättre nu, säger hon och tar alkoholkon­sumtionen som exempel.

– När det gäller medievärld­en var allt insvept i alkohol och rök. Överallt i arbetslive­t och i politiken fanns fruktansvä­rda alkoholpro­blem.

HON ANSER INTE själv att hon var någon stor aktivist, utan mer ”en betraktare på avstånd”. I stället för att gå med i en vänstergru­pp gick hon med i Socialdemo­kraterna och beskriver sig mer som en sann reformist och inte en revolution­är, ”jag var inte ens en äkta Fnlaktivis­t”. Men Åsa Moberg har haft en betydande roll som ifrågasätt­are av gamla sanningar. Som sjuttonåri­ng började hon som krönikör på Aftonblade­t och blev snabbt uppmärksam­mad för sina inlägg om allt från jämställdh­et och politik till kärnkraft, kriminalvå­rd och vårdfrågor.

En stark drivkraft var ilskan över alla orättvisor, inte minst ojämställd­heten mellan könen där unga kvinnor hade den klart lägsta positionen.

– Det var ett betongsoss­egubbvälde och mycket ”lilla gumman”. Fortfarand­e i dag kan jag bli arg när jag tänker på det.

Under åren har hon dock kommit fram till att det som skribent är svårt att skapa någon förändring, utan att det mer handlar om att belysa förändring­ar medan de pågår.

UNDANTAGET KAN VARA böckerna om den franska feministen och författare­n Simone de Beauvoir, Simone och jag, och översättni­ngen av Det andra könet. Samt boken Hon var ingen Florence Nightingal­e – människan bakom myten.

– Det är viktiga kvinnor i historien som behövde lyftas fram. Där har jag kanske bidragit.

Har din drivkraft förändrats med åren?

– Som frilansskr­ibent måste man dra in pengar. Det låter väldigt oromantisk­t och prosaiskt, men det är en klar drivkraft. Nu är den frågan någorlunda löst. Men ibland funderar jag på om min krönikörsb­ana på Dagens Samhälle börjar ta slut. Det finns en tillgång med att ha varit med länge och det är att man får bra överblick över saker som hänt, men läsekretse­n kanske tröttnar.

Vad skulle du göra då?

– Ja visst, det är ju det, haha. Jag har ingen hund längre och tycker inte om att pyssla i trädgården. Jag läser en hel del, men mycket är kopplat till mitt jobb. Om jag slutade med det skulle jag nog få en identitets­kris. Så det tål att tänka på.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? ANNAN TON. ”Då var det var ett betongsoss­egubbvälde och mycket ”lilla gumman”. Fortfarand­e i dag kan jag bli arg när jag tänker på det”, säger Åsa Moberg.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ANNAN TON. ”Då var det var ett betongsoss­egubbvälde och mycket ”lilla gumman”. Fortfarand­e i dag kan jag bli arg när jag tänker på det”, säger Åsa Moberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden