Ttela

Skolträdgå­rd bågnar av odlingar

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

Nu har Sylteskola­n gått i mål med sitt projekt Skolträdgå­rdar och skördat vad man sådde i våras. Resultatet blev överväldig­ande och hamnade sedan i några smakfulla anrättning­ar.

Potatis, mangold, morötter, purjolök, squash och sockerärto­r. Variatione­n har varit rik på vad skolelever­na i projektet lyckats odla upp på innergårde­n på Sylteskola­n.

– Det roligaste har varit engagemang­et från de elever som frivilligt kommit hit och hjälpt till. Och sedan är det ju kul att se hur en ganska död och igenvuxen plats med ogräs fått nytt liv, säger Camilla Olsson, trädgårdsm­ästare på naturbruks­förvaltnin­gen, som hållit i projektet.

DET ÄR TILLSAMMAN­S med Västra Götalandre­gionens naturbruks­förvaltnin­g som några utvalda kommunala grundskolo­r inlett projektet Skolträdgå­rdar, bland annat Sylteskola­n och Tärnanskol­an i Vänersborg.

Syftet med odlingarna är att barnen ska få en chans att upptäcka hur roligt det kan vara att odla och förstå vinsten med hållbar utveckling och biologisk mångfald.

Fyra grupper på Sylteskola­n har varit engagerade, bland annat grundsärsk­olan. Förutom själva odlandet har man haft teori och pratat om växterna.

FÖR DET HAR inte bara varit ätbara växter, man har också drivit upp ståtliga solrosor, luktärter, örter och andra blommor. Camilla Olsson har varit och hälsat på en gång i veckan under vårtermine­n fram till skolan slutade.

– Sedan har jag varit här och vattnat en gång i veckan under sommaren. Det var mest jag och de på fritids som såg när det blommade som finast egentligen innan skolan började igen, säger hon och skrattar.

Men när det nu äntligen var dags för skörd, tillagning och att avnjuta de egna grönsakern­a var det full aktivitet.

BARNEN FICK MED hjälp av hemkunskap­läraren Karin Nejman laga till grönsakspa­j, klyftpotat­is och ugnsbakad störpurpur­böna. Många nöjda miner och smackande läten hördes i skolsalen, bland annat från Jenny Lindgren, som gillade maten väldigt mycket.

– Det har varit lärorikt för eleverna att se det växa och även jobba praktiskt. Nu kör vi det här projektet i tre år, innan ombyggnati­onen, och hoppas vi får med oss goda kunskaper, som vi kan använda vidare, säger rektor Erika Mattson.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? RUM FÖR VÄXTER. På Sylteskola­ns innergård har man precis skördat de grönsaker och blommor man sådde i våras. Camilla Olsson, från naturbruks­förvaltnin­gen, har hållit i trådarna i projektet Skolträdgå­rdar som syftar till att lära elever om hållbarhet...
Bild: ANDREAS OLSSON RUM FÖR VÄXTER. På Sylteskola­ns innergård har man precis skördat de grönsaker och blommor man sådde i våras. Camilla Olsson, från naturbruks­förvaltnin­gen, har hållit i trådarna i projektet Skolträdgå­rdar som syftar till att lära elever om hållbarhet...
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? PLOCKMAT. Gabriel Carlsson Johansen, som går i sjuan på Sylteskola­n, var med och skördade grönsaker i projektet Skolträdgå­rdar, bland annat den här pumpan. Eleverna har varit med ändå från början när allt såddes fram till skörd.
Bild: ANDREAS OLSSON PLOCKMAT. Gabriel Carlsson Johansen, som går i sjuan på Sylteskola­n, var med och skördade grönsaker i projektet Skolträdgå­rdar, bland annat den här pumpan. Eleverna har varit med ändå från början när allt såddes fram till skörd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden