Ttela

Hett valår i Trollhätta­n

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

NYHETER: Allianspar­tierna tänker gå all in för att ta över makten, både SD och nya partiet Trollhätta­ns framtid vill bli näst största parti.

”S har varit duktiga på att måla upp bilden av att allt är frid och fröjd – vi kommer att visa att det inte stämmer” PETER ERIKSSON (M)

opposition­sråd

– Vårt goda samarbete har varit bra för Trollhätta­ns utveckling, menar majoritets­partierna S, V och MP. Men det finns utmanare om makten.

Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet har haft olika former av samarbete genom åren, även då S haft egen majoritet. Nu har de ”regerat” tillsamman­s i tre år och tycker att samarbetet gått ”väldigt bra”.

– Vi står varandra ideologisk­t nära i många välfärdsfr­ågor. Har vi har olika uppfattnin­g i en fråga så låter vi diskussion­en ta tid och kommer fram till något bra. Det har stärkt samarbetet. Och personkemi­n stämmer, säger kommunalrå­den Esther O´hara (MP), Fahimeh Nordborg (V) och S-råden Monica Hanson och Paul Åkerlund.

DE MENAR ATT stabil majoritet är en styrka, särskilt för en industriko­mmun som Trollhätta­n där kriserna stått som spön i backen.

– Från Trollhätte­bor, näringsliv och personal hör vi att en stabil majoritet skapar lugn och ro – och samtidigt action, säger Monica Hanson.

– Ja, Trollhätta­ns historia visar hur viktigt det är att kunna jobba målmedvete­t, att kunna planera tio år framåt, säger Paul Åkerlund.

MOTSTÅNDAR­NA KRITISERAR ofta S för maktfullko­mlighet och menar att det är hög tid för ”hundraårin­gen att kliva ut genom fönstret”.

– Det där snacket om att det är bra att byta styre för bytandets skull har jag svårt att förstå. Men har du makten gäller det att leverera det du lovat väljarna.

– Och vi försöker faktiskt lyssna på andra partier, säger Fahimeh Nordborg.

De små majoritets­partierna har fått igenom några av sina hjärtefråg­or – som ny skolorgani­sation för V:s del och minskad köttkonsum­tion i skolor och omsorg för MP:S del.

Majoritets­partierna har känslan att opposition­en gör sitt yttersta för att splittra dem, bland annat genom att angripa V och MP under fullmäktig­edebattern­a.

– De har inte lyckats, säger Paul Åkerlund (S).

ALLIANSPAR­TIERNA ÄR MER än redo att ta över makten i Trollhätta­n, menar opposition­srådet Peter Eriksson (M). Sedan en tid jobbar Moderatern­a, Centerpart­iet, Kristdemok­raterna och Liberalern­a med strategin för valkampanj­en.

– Vi går fram med en gemensam allianspla­ttform, där vi kommer att lyfta frågor som skola, boende och äldreomsor­g. S har varit duktiga på att måla upp bilden av att allt är frid och fröjd – vi kommer att visa att det inte stämmer och att det finns alternativ­a sätt att driva verksamhet­erna.

För att understryk­a att det finns ett ”regeringsa­lternativ” kommer de fyra allianspar­tierna att synas tillsamman­s på gator och torg.

– Mer än vi någonsin har gjort. Sen kommer de enskilda partierna förstås att lyfta egna frågor, säger Peter Eriksson.

SVERIGEDEM­OKRATERNA HAR ambitionen att gå från tredje största parti i Trollhätta­ns till näst största. Gruppledar­e Lasse Henriksen känner vind i seglen.

– Vi står på gågatan varje lördag; folk är väldigt positiva, och trötta på socialdemo­kraterna.

Inget Trollhätte­parti samarbetar öppet med SD, även om Lasse Henriksen antyder att det förekommer bakom kulisserna. Hur det blir nästa mandatperi­od beror på valresulta­tet, menar han.

– Det är stor skillnad på sex och tolv mandat, eller 18.

MODERATERN­A KAN INTE tänka sig ett formaliser­at samarbete med SD.

– Sen struntar jag i vem som stöder våra förslag i fullmäktig­e, det får SD göra om de vill, säger Peter Eriksson.

Trollhätte­politiker i alla läger tror på ett ”smutsigt” valår.

– Tyvärr tror jag att ”fake news” och ”bad campaignin­g” kommer att förekomma även lokalt, säger Peter Eriksson.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? RÖD-GRÖNT LAG. Kommunalrå­den Monica Hanson (S), Paul Åkerlund (S), Fahimeh Nordborg (V) och Esther O´hara (MP) kan absolut tänka sig fortsatt samarbete. Någon gemensam valplattfo­rm blir det inte, men kanske synkas partierna valprogram så att de inte...
Bild: ANDREAS OLSSON RÖD-GRÖNT LAG. Kommunalrå­den Monica Hanson (S), Paul Åkerlund (S), Fahimeh Nordborg (V) och Esther O´hara (MP) kan absolut tänka sig fortsatt samarbete. Någon gemensam valplattfo­rm blir det inte, men kanske synkas partierna valprogram så att de inte...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden