Ttela

SKÄLL OCH KÄRLEK I HUNDKLUBBE­N

På Lilla Edets Brukshundk­lubb är det full aktivitet mest hela tiden för hundar och människor i alla åldrar. Här är man lite extra stolt över en god klubbanda.

- SUSANNE ENGDAHL-JENSEN 0520-42 26 38 susanne.engdahl-jensen@ttela.se

Ännu en av årets riktigt ljuvliga sensommard­agar med en varm vind möter TTELA ett par representa­nter för Lilla Edets Brukshundk­lubb – aktiva medlemmen Lilith Sarapik som varit med i klubben från början och kassören Mari Bergh. Vi sitter intill den stora apellplane­n där man har sina träningar, tävlingar och kurser med mera – för tillfället jobbar en robotgräsk­lippare på planen.

– Ja, robotgräsk­lipparen är ganska ny, jag och min man har jobbat hela helgen för att bygga ett litet hus till den som vi nu precis placerat ut vid ena långsidan, säger Mari Bergh.

OCH DET ÄR så det är i den här klubben – man hugger i och hjälper till där det behövs och allt är helt ideellt. Uppe på ”stickeback­en” ligger det gamla torpet där den forna ladugården nu är det fina röda klubbhuset.

Mari, som förutom att hon är kassör också är instruktör, har två hundar av raserna Grosser Schweizer Sennen och Kleiner Münsterlän­der, Lilith har två Riesenznau­ser som hon tävlar mycket med. Lilla Edets Brukshundk­lubb ingår i Svenska brukshundk­lubben som firar 100 år nästa år, 2018 då man har som ett slags mål att ha 100 000 medlemmar.

I klubbens verksamhet ingår att hjälpa till om man har någon form av problem med sin hund, som exempelvis att hunden gör utfall mot andra hundar eller människor, där kan man oftast göra lyckad insats.

– Så har vi våra valpkurser där valpen socialiser­as och lär sig att vara ihop med andra. Där har vi oftast fyra deltagare per instruktör. Här gäller helt enkelt sunt förnuft och många tror att det finns en quick fix, berättar Mari.

KLUBBEN HAR SIN ”köpa valpkurs” som är gratis där man exempelvis tar reda på vad hunden är avlad för, som en vallhund är energirik och kräver mycket jobb. Lilith som varit med sedan starten har gjort det mesta, men trappat ned till förmån för sitt eget tävlande men brukar vara spårläggar­e. Mari har varit med i klubben sedan 2003 då hon gick sin första kurs och känner att hon får sådan energi av sitt engagemang här.

De har sina medlemsmöt­en en gång per månad och styrelsemö­ten två gånger per månad.

– Så har vi läger, klubbmäste­rskap – tävling i lydnad och spårning, men också rena lekmoment. Vi jobbar – tränar hund, umgås, spelar spel och leker lekar. Läger har vi ibland här på klubben och ibland på någon camping i närheten, säger Lilith.

De har också mentalverk­samheten som är en beskrivnin­g av sin hund för att kunna hjälpa den – kanske mot rädslor.

– Vi har också bra samarbete med Trollhätta­ns- och Vänersborg­s brukshundk­lubbar samt Studiefräm­jandet. Vi har våra kurser på ett rullande schema så de inte krockar med varandra – kan man inte på ena klubben kanske någon annan tid passar. Det ger ett större upptagning­sområde så samarbete har varit bra, säger Mari.

IBLAND SAMLAS INSTRUKTÖR­ERNA

för lite peppning – just nu har Lilla Edetklubbe­n fem instruktör­er igång.

– De flesta medlemmar är ”vanliga” hundägare som våra ”rallytante­r” – pensionäre­r som fikar och tränar, säger Mari.

Föreningen har ett antal olika grupper som bruksgrupp­en inför tävling, träningsgr­uppen, specialsök­gruppen (de letar efter ett speciellt preparat) och agilitygru­ppen med flera.

– I rallydnad har man skyltar där det står vad man ska göra där nybörjaren har hunden kopplad och ända upp till mästaren som endast ger diskreta kommandon, berättar Lilith.

En sådan tävling genomförde­s relativt nyligen där man fick ett otroligt gensvar av deltagare som var jättenöjda efteråt.

– Man startar med hundra poäng som minskar för varje misstag som görs. En mästare kan gå genom hela banan utan ett misstag och har då hundra poäng som sitt slutresult­at. Vi hade över 80 starter nu senast, roligt, säger Mari.

– Vi vill ha mycket fler ungdomar till klubben – vilka har halv kursavgift. Alla kan vara med och man måste vara medlem för att gå våra kurser, berättar Mari Bergh. Är det något speciellt ni är stolta över?

– Ja, vi har en bra klubbanda, och

det jobbar vi på. Vi har högt i tak och tar upp saker så det blir inget tjafs. Vi försöker ta hand om nya medlemmar, säger Mari och får medhåll av Lilith.

Varför är du med i klubben?

– Jag trivs här – det är roligt, säger Mari.

– Jag tävlar, vilket är roligt och jag tränar mycket annat, säger Lilith.

Till Lilla Edets brukshundk­lubb är alla hundar och ägare lika välkomna, man måste inte ha brukshunda­r och här jobbar alla helt ideellt.

– Ja, nu är jag här dag 15 i rad, säger Mari och ler.

Samtalet glider också in på det tråkiga – som när ett älskat djur dör.

– Det viktiga är att inte vänta för länge med avlivning, lidande är inget att ha. Jag har varit så ledsen när jag har fått ta bort en hund, sagt att jag aldrig ska skaffa en ny hund. Men någon sa: ”Så ledsen som du är nu så mycket glädje har du haft”, säger Mari.

 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? PUSS. Lilith Sarapik får en kärleksful­l kram och blöt puss av sin hund Riesenznau­sern Ära och kassören i föreningen Mari Bergh väntar på att få hälsa hon med.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN PUSS. Lilith Sarapik får en kärleksful­l kram och blöt puss av sin hund Riesenznau­sern Ära och kassören i föreningen Mari Bergh väntar på att få hälsa hon med.
 ??  ?? SKYLTAT. Bruksgrupp­erna.
SKYLTAT. Bruksgrupp­erna.
 ??  ?? FIKAT. Café glada bullen i klubbstuga­n.
FIKAT. Café glada bullen i klubbstuga­n.
 ??  ?? PÅ PRISPALLEN. Mari Bergh, hunden Ära och Lilith Sarapik har tagit plats på prispallen framför klubbhuset i Göta.
PÅ PRISPALLEN. Mari Bergh, hunden Ära och Lilith Sarapik har tagit plats på prispallen framför klubbhuset i Göta.
 ??  ?? KRAMIS. Lilith Sarapik har varit med ända från början i klubben.
KRAMIS. Lilith Sarapik har varit med ända från början i klubben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden