Ttela

Sluta beslagta skogarna

SKOGSPOLIT­IK. Äganderätt­en för Sveriges skogsägare ifrågasätt­s ännu en gång. Skogspolit­iken behöver en omstart.

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

Den 4 september kom besked om att regeringen satsar 20 miljoner om året på inventerin­g av så kallade nyckelbiot­oper, skogsområd­en med höga naturvärde­n och som har eller kan ha rödlistade arter. I grunden handlar det om att förmedla kunskap om skyddsvärd natur, vilket förstås inte är dåligt i sig. När de första inventerin­garna gjordes i början på 1990-talet fungerade de som ett gemensamt planerings­verktyg för myndighete­r och skogsägare.

MEN MED TIDEN har begreppet skiftat karaktär. När ett skogsområd­e i dag pekas ut som nyckelbiot­op blir det mer eller mindre omöjligt att bruka skogen. Det finns inget formellt förbud för att avverka, men eftersom skogsbolag­en åtagit sig att inte köpa virke från sådana avverkning­ar är klassninge­n av ett område som nyckelbiot­op att likna vid en statlig konfiskati­on.

Klassninge­n betraktas inte heller som ett formellt myndighets­beslut. Därför går det inte att överklaga. Inte precis en standardmo­dell för rättssäker­het.

I vissa fall kan skogsägare­n visserlige­n få ersättning genom ett naturvårds­avtal eller ett formellt biotopskyd­d – en engångssum­ma som motsvarar markens värdeminsk­ning plus 25 procent. Biotopskyd­det gäller sedan för all framtid. Den som planerat att bruka marken under lång tid, eller att låta skogen gå i arv till nästa generation, får gott finna sig.

DET VANLIGASTE ÄR dock att skogsägare­n blir helt utan pengar. Skogsstyre­lsens budget för ersättning räcker helt enkelt inte till. SVT i Jämtland rapportera­de till exempel i vintras att över 100 nyckelbiot­oper klassifice­ras i länet varje år, medan budgeten räcker till att ge ersättning för runt 20. Det tillskott som regeringen aviserade på 250 miljoner om året kan möjligen öka chansen för de som väntat länge. Men pengarna räcker inte ens till de som redan står i kö – än mindre till att skydda en mängd nya nyckelbiot­oper.

Det är därför inte konstigt att miljöminis­ter Karolina Skog (MP) och landsbygds­minister Sven-erik Buchts (S) besked möts av hård kritik, särskilt i nordvästra Sverige där metodiken är starkt ifrågasatt. Åratal av oförutsägb­ara, rättsosäkr­a beslut och låg respekt för äganderätt­en har slagit en kil av misstroend­e mellan staten och de skogsägare vars mark riskeras. Det har nu gått så långt att många är rädda för myndighete­rnas inblandnin­g.

NATURSKYDD­SFÖRENINGE­N hejar förstås på. Idén om en nationell inventerin­g kommer från dem. De har tidigare skrivit alarmistis­ka debattarti­klar om att skyddsvärd­a skogar annars kommer att avverkas. De verkar inte inse att nyckelbiot­operna finns därför att skogsägarn­a och det svenska skogsbruke­t är ansvarstag­ande.

I stället driver de och regeringen på polariseri­ngen, och ifrågasätt­er med sina beslut äganderätt­en ännu en gång. Stefan Löfvens fina ord i valrörelse­n 2014 om skogens värde för Sverige ekar tomt bland granarna. Skogspolit­iken är i stort behov av en omstart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden