Ttela

Fler smarta kommuner i Västra Götaland växer fram

- MIKAEL EK vd Svenska Stadsnätsf­öreningen

Vi lever i en spännande tid. Allt fler hushåll och företag får tillgång till snabbt bredband och kan ta del av digitalise­ringens möjlighete­r. Men tiden då bara fastighete­r skulle anslutas med bredband är förbi. Nu kommer allt från soptunnor till lyktstolpa­r att kopplas upp. Ett smart samhälle växer fram och kommunerna i Västra Götaland måste öka engagemang­et i frågan för att inte tappa kontrollen.

I ETT SMART samhälle utnyttjar kommunen digitalise­ringen för att effektivis­era och förbättra sina verksamhet­er och tjänster.

Jag är säker på att samtliga landets kommuner inom kort kommer delta i den här samhällsom­ställninge­n. Faktum är att många redan gör det. I en enkätunder­sökning som vi har genomfört uppger minst en kommun i Västra Götaland att de har påbörjat ett arbete inom ramen för det smarta samhället. Det är en nödvändig utveckling om vi vill bibehålla eller till och med öka servicen till invånarna i framtiden.

DIGITALISE­RINGSOMSTÄ­LLNINGEN sker fort i hela samhället, så jag förstår om kommunerna känner sig pressade att snabbt visa upp egna lokala satsningar. Men jag är samtidigt oroad över att en sådan iver kan komma att leda till förhastade beslut som riskerar att låsa in kommunen i avtal där de tappar kontroll och styrning.

Kommunerna behöver också dra lärdom av historien. I bredbandsu­tbyggnaden­s begynnelse var kommunerna framsynta och skapade en modell som kallas för öppna nät. Det innebär att de äger sin bredbandsi­nfrastrukt­ur, men bjuder in marknadens aktörer att inom den erbjuda sina tjänster till konsumente­rna. Modellen är i dag svensk standard och har bidragit till att göra Sverige till ett av de bästa bredbandsl­änderna i världen. Jag är övertygad om att vi behöver öppna lösningar minst lika mycket i den nya it-infrastruk­tur som behövs i framtidens smarta samhälle, som exempelvis nät för sensorer.

VI BEHÖVER DIGITALISE­RINGEN och det är bra att politiker och tjänstemän i landets kommuner välkomnar den utveckling som nu sker. Men beslutsfat­tarna behöver reflektera kring hur de vill att framtidens smarta samhälle ska se ut hos just dem. Digitalise­ringen är en av vår tids största förändring­sprocesser och det är viktigt att de inte slarvar bort taktpinnen. Den infrastruk­tur för digitalise­ring som behövs inför framtiden bör vara lika naturlig för kommunen att äga som infrastruk­tur för vatten och avlopp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden