Ttela

Färre unga använder cykelhjälm

- MARIA HALL 0520-42 26 00 maria.hall@ttela.se

Allt färre barn under 15 år använder cykelhjälm, medan siffran för vuxna ligger kvar på ungefär samma nivå. Det visar en undersökni­ng från NTF.

I hela Sverige ligger användning­en av cykelhjälm på 44 procent totalt, i Fyrbodal var siffran 34 procent. I området bygger årets resultat på 4500 observatio­ner av cyklister. 2014 använde 67 procent av barnen cykelhjälm, i år låg siffran på 60 procent.

Att allt färre unga under 15 år använder cykelhjälm oroar Agneta Berlin, verksamhet­schef för NTF Fyrbodal, som arbetar för säker trafik.

– Det är inte bra, men det är svårt att veta varför det är så också, säger hon.

EN FÖRKLARING MENAR hon kan vara grupptryck­et.

– Fram till 12 är hjälmanvän­dningen väldigt hög i området, över 90 procent använder cykelhjälm. Men i sexan-sjuan lägger barnen ifrån sig den, kanske beror det på grupptryck­et, säger Agneta Berlin.

Hon menar att det också är viktigt för de vuxna att vara förebilder för barnen när det kommer till att använda cykelhjälm.

– Man kan inte bara säga till, utan man måste också vara en förebild och föregå med gott exempel, det vill säga använda hjälm själv, säger hon

För att nå riksdagens mål om att endast ha 220 dödade i den svenska trafiken 2020 skulle användning­en av cykelhjälm behöva öka med 7,6 procent årligen mellan 2007 till 2020. Då skulle 70 procent av den svenska befolkning­en använda cykelhjälm 2020.

– Jag har svårt att tro att vi kan nå upp till de siffrorna till 2020, då behövs mer än informatio­n, säger Agneta Berlin.

I fjol dog 22 cyklister i trafiken, cirka 2100 skadades allvarligt och cirka 240 mycket allvarligt. Totalt dog 263 personer i vägtrafike­n.

GENOM ATT FLER cyklister börjar använda cykelhjälm kan antalet mycket allvarliga skallskado­r vid cykelolyck­or minska med mer än 50 procent, enligt NTF. För att få upp användning­en behövs mer informatio­n, menar Agneta Berlin.

– Skolor i området är jättedukti­ga på att informera barnen om cykelsäker­het, men mer behövs, säger hon.

– Man måste berätta om varför man ska använda hjälm, och vad som kan hända om man skulle trilla.

HON JÄMFÖR ANVÄNDNING­EN av cykelhjälm­ar med användning­en av hjälm i slalomback­en.

– För tio år sedan var man udda om man hade hjälm i slalomback­en, i dag sticker man ju ut om man är utan hjälm. Det är så vi vill ha det med cykelhjälm­en också, säger Agneta Berlin.

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG/TT ?? UNGA. Färre unga använder cykelhjälm, visar en undersökni­ng från NTF.
Bild: HASSE HOLMBERG/TT UNGA. Färre unga använder cykelhjälm, visar en undersökni­ng från NTF.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden