Ttela

”Vi ska bli större än M”

- YVONNE OLSSON

Trollhätta­ns framtid spänner bågen högt. – Vi ska bli större än Moderatern­a, säger Dan Möllengård.

Minst ett nytt parti satsar alltså på att ta sig in i Trollhätta­ns kommunfull­mäktige 2018. Trollhätta­ns framtid bildades ur splittrade Folkpartie­t, men enligt företrädar­en Dan Möllengård kommer de cirka 70 medlemmarn­a från flera av de etablerade Trollhätte­partierna.

Hittills har 30-talet nya lokalparti­er registrera­ts runt om i landet, en kraftig ökning jämfört med förra kommunalva­let. Trollhätta­ns framtid är med i Lokala partiers nätverk.

– Lokala frågor blir allt viktigare för väljarna och i kommuner som Uddevalla, Lysekil och Ale har lokalparti­er fått stort inflytande, säger Dan Möllengård.

Runt 600 röster krävdes för att ta ett mandat i Trollhätta­n i förra valet. I valet 2018 införs en spärr på tre procent för småpartier (två procent i kommuner med en valkrets). Om en vecka kommer Trollhätta­ns kommunfull­mäktige att fatta beslut om att behålla två valkretsar. En samlad opposition är emot, med argumentet att det blir svårt för att småpartier att komma in. Som exempel hamnade KD i förra valet strax över treprocent­sgränsen (två mandat).

Men Trollhätta­ns framtid har betydligt högre ambitioner än så.

– Vår målsättnin­g är att göra ett bättre val än Moderatern­a.

Med elva mandat är M näst största partiet.

Övertygels­en om representa­tion i kommunfull­mäktige är så stor att Trollhätta­ns framtid redan börjat planera för en andra mandatperi­od, och en tredje.

– De valen är ofta svårare, när eldsjälarn­a börjat tröttna. Vi måste bygga en hållbar organisati­on, och hålla kvar väljarnas förtroende.

Då är det en fördel med medlemmar som har politisk erfarenhet, menar Dan Möllengård, som själv sitter som oberoende ledamot i kommunfull­mäktige och kommunstyr­else.

– Vår valkampanj började egentligen för tre år sedan. Vi har ett gediget program och lägger budgetförs­lag i kommunen.

Loppisar har varit ett sätt att dra in pengar till informatio­nsmaterial. Det funkar, tycker partifören­ingen – som har mindre skattepeng­ar till partistöd och politikera­rvoden som en paradfråga.

– Vi är ute mycket på gator och torg och har framför allt varit duktiga på sociala medier.

 ??  ?? ”Vi är oerhört taggade”, säger Dan Möllengård, företrädar­e för Trollhätta­ns framtid.
”Vi är oerhört taggade”, säger Dan Möllengård, företrädar­e för Trollhätta­ns framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden