Ttela

Funktionsh­indrad man kidnappade­s

- ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se

Svartsjuka kan vara motivet bakom en rå kidnappnin­gen i våras, då en funktionsh­indrad dalslännin­g slogs blodig och utsattes för elchocker.

Tre män och en kvinna, 20–27 år gamla, åtalas för en rad brott riktade mot en man från Dalsland.

Det handlar enligt åklagaren om grova och hänsynslös­a brott mot en person med en utveckling­sstörning. Bland annat en kidnappnin­g i början av maj, där offret fördes bort i en skog där han därefter misshandla­des grovt.

Kidnappnin­gen inleddes med att offret togs till ett garage där han blev slagen, sparkad och hotad med en vinkelslip.

– Man ska ha tagit målsägande till ett garage, där hade man ett bildäck som man hade ställt upp och man tryckte armen mot bildäcket och höll en påslagen vinkelslip vid hans handled, berättar åklagare Murris Coskun.

DÄREFTER TVINGADES HAN in i en personbil och kördes ut i skogen. Där vidtog en grov misshandel där offret ska ha blivit slagen, sparkad och slagen med tillhyggen.

Han ska också ha blivit skjuten flera gånger med en elpistol. Mannen blev så skadad att förövarna själva till slut tog honom till sjukhus.

– De kör hem honom efter att ha misshandla­t honom i skogen. Syftet är att ge honom viss vård för han blödde väldigt kraftigt från bakhuvudet. De försöker stoppa blodflödet när de inte lyckads med detta kör de honom till sjukhus De var med honom under hela sjukhusvis­telsen så målsägande vågade aldrig berätta han hade varit med om, säger Murris Coskun.

BROTTET UPPDAGADES FÖRST sedan offret berättat för folk i sin närhet. De tre männen misstänks för kidnappnin­gen och misshandel­n. Tillsamman­s med kvinnan misstänks de också för att ha rånat offret bara några dagar före bortförand­et.

Då ska tre av dem ha kört iväg med offret under förespegli­ng att de skulle på bio, medan den fjärde stoppat dem och med våld och hot tvingat offret att lämna ifrån sig sin mobiltelef­on.

Några dagar efter kidnappnin­gen ska de också ha förmått offret att köpa två nya mobiltelef­oner och lämna över dessa till gärningsmä­nnen.

– MÅLSÄGANDE OCH de misstänkta tillhör samma umgängeskr­ets. De har förmodlige­n känt till att han inte varit helt frisk. Förmodlige­n påverkar det påföljden i försvårand­e riktning att man utnyttjar hans utveckling­sstörning. Vad ska motivet vara?

– Den ene misstänkte har varit svartsjuk på målsägande för att han varit intressera­d av hans flickvän. Det är den motivbilde­n som är tydligast. Själv säger han att det här stämmer inte.

Två av de misstänkta männen erkänner brott i olika utsträckni­ng. Kvinnan och en av männen nekar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden