Ttela

Tre döms för misshandel efter gymnasiebr­åk

- VIKTORIA OSKARSSON 0520-42 26 13 viktoria.oskarsson@ttela.se

Tre unga män döms skyldiga för misshandel i samband med det gängbråk som ägde rum på Birger Sjöbergsgy­mnasiet i Vänersborg i vintras.

Det var i december förra året som ett storbråk bröt ut på Birger Sjöbergsgy­mnasiet i Vänersborg.

I anslutning till händelsen greps tre personer som senare släpptes av polisen, men var fortsatt misstänkta.

I JULI ÅTALADES tre unga män och i mitten på augusti hölls förhandlin­garna i Vänersborg­s tingsrätt. De tre ungdomarna stod åtalade för misshandel på fem andra unga män. På måndagen kom domen.

Samtliga tre döms skyldiga för misshandel.

Gängbråket skedde dagen efter en annan händelse som skapat en diskussion och ett visst handgemäng. Där var en av de nu dömda och en av målsägande inblandade. Det stora gängbråket dagen efter ska ha ha varit en hämnd efter den tidigare händelsen.

Flera lärare har vittnat om att det var spänd stämning hos flera elever i de två olika gängen tidigare på dagen då gängbråket ägde rum. De fem unga män som stod som målsägande i rättegånge­n ska ha känt på sig att det andra gänget planerade att bråka, något som de berättat för lärare.

Målsägande­na har dokumenter­at sina skador de fick efter slgsmålet, vilket inte de nu tre dömda männen gjort. De har dock berättat att även de erhöll skador.

FÖRUTOM VITTNESMÅL FINNS det även i bevisninge­n ett kort filmklipp där en av de dömda ses slå mot en av målsägande med ett tillhygge. I domen skriver Vänersborg­s tingsrätt att de målsägande inte haft något motiv till att starta slagsmålet, vilket det andra gänget istället har haft. Dessutom säger rätten att filmen visar ett tveklöst kraftigt angrepp med tillhyggen och inte några nödvärnssi­tuationer som de dömda till viss del hävdat.

De två yngsta gärningsmä­nnen döms till 70 timmars ungdomstjä­nst. Den andra gärningsma­nnen, som är 19 år gammal, döms till skyddstill­syn med samhällstj­änst i 60 timmar. De två som döms till ungdomstjä­nst är båda under 18 år gamla.

Samtliga tre dömda ska också betala skadestånd till de de fem offren. Tre av offren får skadestånd på 6 500 kronor och de andra två offren får 10 000 kronor vardera.

Domen går att överklaga senast 2 oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden