Ttela

Tidigare insatser för nya Trollhätte­bor

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Mer resurser till nyanlända skolelever – det blir en av effekterna när Trollhätta­ns stad styr om statsbidra­gen till tidigare insatser.

Kommunen räknar med att få runt 60 miljoner kronor från staten nästa år, för att ge nyanlända flyktingar ett bra mottagande de två första åren. 2016 kom 486 flyktingar till Trollhätta­n, och kommunen räknar med 400 i år och lika många 2018.

KOMMUNSTYR­ELSEN HAR TAGIT över fördelning­en av statsbidra­gen från arbetsmark­nads- och socialnämn­den och gör nu en tydligare prioriteri­ng.

– Vi har mycket fokus på tidiga insatser och mer pengar till skola för barn och ungdomar, säger ordförande Paul Åkerlund (S).

Det hänger också ihop med att schabloner­sättningen för barn har höjts. Grundskola­n kommer att få 40 000 kronor mer per nyanländ elev, tio miljoner till cirka 250 elever.

KUNSKAPSFÖ­RBUNDET VÄST FÅR tre miljoner för språkintro­duktion för cirka 75 gymnasieel­ever och elva miljoner för att utbilda runt 200 vuxna i svenska (SFI). För att vuxna analfabete­r inte ska fastna i utanförska­p ska en modersmåls­lärare lära dem läsa och skriva, en metod som forskning visat är framgångsr­ik.

En annan nyhet är mer individuel­lt stöd till Sfi-eleverna, via en studie- och yrkesvägle­dare.

Kommunens förvaltnin­gar ska också satsa mer på att arrangera och informera om fritidsakt­iviteter, sociala nätverk och stöd från individ- och familjeoms­orgen.

Störst summa går till arbetsmark­nadsoch socialnämn­den, för en mängd olika insatser kring ensamkomma­nde flyktingba­rn och flyktingar som fått uppehållst­illstånd – 34,5 miljoner.

”Vi har mycket fokus på tidiga insatser och mer pengar till skola för barn och ungdomar”

PAUL ÅKERLUND (S)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden