Ttela

Missriktad­e skattehöjn­ingar – misslyckad politik

VALRÖRELSE­N. På tisdagen inleddes valåret. Då öppnade nämligen riksdagen igen efter sommaren. Om inte annat märks det på den budget som finansmini­ster Magdalena Andersson (S) snart ska lägga fram.

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

Hon har meddelat att det finns cirka 40 miljarder i reformutry­mme. Socialdemo­kraterna är stolta över sin svällande budget. Flera ministrar har pratat om hur de vänt Alliansens underskott till överskott. Men Alliansreg­eringen regerade under den värsta finanskris­en i modern tid. Löfven och Andersson gör det i en brinnande högkonjunk­tur.

På ett liknande sätt berättar regeringen belåtet att arbetslösh­eten sjunker. Det stämmer - den säsongsren­sade siffran var 6,7 procent i juli, att jämföra med 7,3 två år tidigare. Men om man ska göra en rättvis jämförelse med Alliansreg­eringarna 2006-2014 var arbetslösh­eten i mars 2008, då det fortfarand­e var högkonjunk­tur, nere på 5,9 procent.

I valrörelse­n 2014 lovade Löfven att Sverige ska ha EU:S lägsta arbetslösh­et 2020. Det är hans regering inte i närheten av att åstadkomma. Tjeckiens arbetslösh­et var i juli 2,9 procent. Så låga siffror har Sverige inte ens om vi bara räknar infödda svenskar.

Vilket förstås leder oss till ett av Löfven-regeringen­s verkligt stora misstag: glappet i sysselsätt­ning mellan infödda och utrikes födda fortsätter att öka. Enskilda satsningar i höstbudget­en är inte dåliga, som fler utbildning­splatser på yrkeshögsk­olan och snabbspår för nyanlända med kompetens inom bristyrken, men greppen är för små. Fler verkningsl­ösa lönesubven­tioner eller traineejob­b som kan räknas i hundratale­n kommer inte att lösa problemen. Att få utrikes födda i arbete kommer att bli en ödesfråga för Sverige. Ändå petar regeringen med detaljer istället för att föreslå breda strukturre­former.

Att ersättning­en i a-kassan höjts och att medel- och höginkomst­tagare fått höjd marginalsk­att flera gånger under mandatperi­oden kan till och med leda till ökad arbetslösh­et. Å andra sidan måste inte allt handla om denna enda indikator. Jobb skatteavdr­agen, de höjda brytpunkte­rna för statlig inkomstska­tt och Rut-avdraget var alla skattesänk­ningar som gjorde livet mer drägligt för breda grupper löntagare. På olika sätt har Alliansens skattelätt­nader minskats under mandatperi­oden.

Men som om det inte räckte med höjd skatt på arbete meddelade regeringen i förra veckan att man också vill höja skatten på sparande i investerin­gs sparkonton. En extranagel i ögat, signerad Jonas Sjöstedt och Vänsterpar­tiet. Så växer ett reformutry­mme till 40 miljarder. Lite skickas tillbaka i form av höjda bidrag, men det mesta i budgeten anses göra bättre nytta någon annanstans. Med ett år kvar till valet har Magdalena Andersson visat hur hon tycker att skattepeng­ar ska användas.

Även den som gillar prioriteri­ngen kan dock konstatera att regeringen­s stora vallöfte om arbetslösh­eten är långt borta. Löfven-regeringen­s ekonomiska politik är skattehöja­nde och bidragsfok­userad - men mer än allt annat misslyckad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden