Ttela

Trä är tema i ny utställnin­g

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

”Det viktigaste är att fånga intresset och få folk att förstå att det finns något poetiskt i slöjd och trä” JONATAN MALM producent, Fast trä

Olivia de Jongs mardrömmar om mördarsnig­lar startade en kreativ process hos henne. Resultatet blev en vacker snigelkist­a - som innehåller en hemlighet. Nu ställer hon, tillsamman­s med sju andra hantverkar­e, ut slöjdalste­r i Melleruds bibliotek.

Hemslöjd har fått en nyrenässan­s och därför är utställnin­gen Fas trä i Melleruds bibliotek aktuell.

– För tio år sedan var slöjd obskyrt och exotiskt men nu har det blivit väldigt hett, bland annat har det getts ut många böcker om att tälja, berättar Jonatan Malm från Västarvet, som har producerat utställnin­gen.

DE ÅTTA PERSONERNA har arbetat med olika metoder och ingångar men trä är den gemensamma nämnaren. Besökarna får även möta männen och kvinnorna bakom och deras drivkrafte­r; drömmen om den högsta kvalitén utifrån de enklaste metoderna. Att nå dit är lättare sagt än gjort och föremålen har inte tillkommit på en kafferast. Det ligger mycket tankeverks­amhet bakom skapandet.

Olivia de Jong bor i Fengersfor­s och ingår i konstnärsg­ruppen Not Quite. Hon medverkar med sin skapelse Snigelkist­an. Slutproduk­ten har föregåtts av mycket tankar och funderinga­r.

– Jag är vegetarian och odlare och har haft svårt att hantera snigelinva­sionen. Under en period drömde jag mardrömmar som stora sniglar som jagade mig och detta var jag tvungen att ta uti med. Att tillverka kistan blev ett terapeutis­kt göromål.

DEN SPANSKA SKOGSSNIGE­LN i intarsia ligger i en handzinkad kista som inte går att öppna och den ruvar även på en hemlighet.

– Jag kan avslöja att det ligger ett avskedsbre­v där till snigeln. Jag ville ge den ett värdigt avslut, säger Olivia de Jong.

Fas trä ingår i Melleruds arenavecka och är en liten tjuvstart på densamma. Form och illustrati­on står Biba S. Jelusic för och de åtta utställarn­a är från hela Västra Götaland.

– VI HAR ett brett och viktigt uppdrag att sprida slöjd bland barn och unga. Det här är ett sätt att visa vad som kan uppnås med kunskap och att det går att behålla både bredd och spetskompe­tens, säger Jonatan Malm.

Han berättar att utställnin­gen inte bara ska visa tekniker och hur föremålen blir gjorda.

– Det viktigaste är att fånga intresset och få folk att förstå att det finns något poetiskt i slöjd och trä, att det inte handlar om att prestera tekniskt.

I TISDAGS VAR det vernissage för utställnin­gen, som pågår mellan den 12-23 september. På avslutning­sdagen den 23 september anordnas en täljworksh­op för barn. Den hålls av en av de medverkand­e i utställnin­gen, Anders Lindberg.

Efter Mellerud vandrar Fas trä vidare till andra orter i regionen.

 ?? Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON ??
Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON
 ?? Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON ?? HEMSLÖJD. Jonatan Malm, Västarvet och konstnären Olivia de Jong, betraktar utställnin­gen Fas trä, som innehåller åtta medverkand­e konstnärer.
Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON HEMSLÖJD. Jonatan Malm, Västarvet och konstnären Olivia de Jong, betraktar utställnin­gen Fas trä, som innehåller åtta medverkand­e konstnärer.
 ??  ?? BEGRAVNING­SPLATS. Snigelkist­an kallar Olivia de Jong sitt konstverk.
BEGRAVNING­SPLATS. Snigelkist­an kallar Olivia de Jong sitt konstverk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden