Ttela

Gelébollar förbryllar forskare

- INGVAR SPETSMARK 0703-444215 is@bohuslanin­gen.se

I år har ett tiotal jättelika gröna bollar av gelé observerat­s i havet längs den norska västkusten. Två av observatio­nerna har gjorts utanför Lysekil i juli och forskarna vet inte vad det är för något. Det kan handla om en kokong för ägg från en jättebläck­fisk.

– I nuläget vet vi inte vad de här bollarna består av men vi är övertygade om att det handlar om något levande, säger Gro I van der Meeren som arbetar som forskare vid Havsforskn­ingsinstit­utet i Bergen på norska västkusten.

DET VAR I början av 2000-talet som de mystiska gelébollar­na började observeras av dykare ute till havs. Några observatio­ner har också gjorts från båt. Enligt Gro I van der Meeren har det gjorts ett tiotal observatio­ner i år. Två av gelébollar­na har observerat­s utanför Lysekil och hon skulle gärna vilja komma i kontakt med de som gjort de här observatio­nerna.

– Den som råkar köra in i en sådan geléboll med sin båt kommer att få problem och det är stor risk att motorn går sönder. Däremot utgör de här gelébollar­na inte någon fara för människor.

I nuläget är det inte någon som vet vad bollarna av gelé som har en diameter på mellan en och två meter består av.

Gro I van der Meeren har varit i kontakt med forskare ibland annat USA och Kanada och det är inte någon som kan ge ett svar på frågan.

MEN DET SPEKULERAS i att det handlar om någon typ av kokong för ägg. Någon har kallat det för kokong för Godzilla-ägg. Gro I van der Meeren och hennes forskarkol­legor har en teori att det handlar om en kapsel som innehåller massvis med ägg från bläckfiska­r som flyter omkring inne i bollen av gelé. En teori är att det handlar om en kokong för ägg från en jättebläck­fisk med det latinska Havsforskn­ingsinstit­utet i Bergen namnet Architeuth­is.

ERLING SVENDSEN ÄR en av de bästa undervatte­nsfotograf­erna i Norge och är en av få personer som sett de här bollarna av gelé två gånger. I tidningen Aftonblade­t berättar han om när han såg en geléboll första gången.

– Det var en skrämmande upplevelse, säger han. Jag var nere på 50 meters djup när den väldiga bollen av gelé kom drivande mot mig med strömmen.

 ?? Bild: JAY LEWIS / KAIKOURA MARINE CENTRE / TT ?? MYSTISKA GELÉBOLLAR. En teori är att de jättelika geléklumpa­rna är kokonger för ägg för jättebläck­fiskar.
Bild: JAY LEWIS / KAIKOURA MARINE CENTRE / TT MYSTISKA GELÉBOLLAR. En teori är att de jättelika geléklumpa­rna är kokonger för ägg för jättebläck­fiskar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden