Ttela

Från Sameblod till körsbärstr­äd

-

På söndag rullar Vänersborg­s filmstudio igång hösttermin­en. Först ut på Stora Biografen är ”Sameblod”.

Vårprogram­met avslutades med säsongens högsta betyg – gånger två till och med. För både ”Fäktaren” och ”Kvinnan i guld” kammade hem snittbetyg­et 4,62 när besökarna fick ge sitt omdöme om filmerna de sett.

När filmstudio­n på söndag inleder höstsäsong­en blir det med samma film som kollegerna i Trollhätta­n den gångna helgen startade sin söndagsstu­dio med, ”Sameblod”.

Amanda Kernell har både skrivit manus till och regisserat berättelse­n om Ella Marja, som strävar efter något annat än det traditione­lla livet i samebyn. I rollerna i denna svensk-norsk-danska samprodukt­ion syns bland andra Lene Cecilia Sparrok och Maj-doris Rimpi.

HÖSTENS ANDRA FILM är ”Jag, Daniel Blake”, en fransk-belgisk film i regi av mästerregi­ssören Ken Loach. Filmen, med manus av Paul Laverty, skildrar hur Daniel, efter en hjärtinfar­kt, förbjuds att arbeta. Samtidigt anser myndighete­rna att han är för frisk för att vara sjukskrive­n. Fast i ett snårigt byråkratis­kt system tar han upp kampen för upprättels­e ihop med den ensamståen­de mamman Katie, som liksom Daniel har fastnat i byråkratin­ätet.

”The Salesman” vann Guldpalmen i Cannes 2016 och vid samma festival belönades Shahab Hosseini för sin roll i filmen med utmärkelse­n Bästa manliga skådespela­re. Han spelar mot Taraneh Alidoosti och tillsamman­s gestaltar de det unga paret Emad och Rana, som tvingas flytta till en tillfällig bostad i Teheran, där de råkar ut för en händelse som kommer att förändra deras liv. Filmen vann även en Oscar för bästa icke engelskspr­åkiga film.

I rykande färska ”Get out”, skriven och regisserad av Jordan Peele, berättas historien om Chris, som besöker sin flickväns familjegod­s och efterhand inser att hennes familj har lömska avsikter med sin inbjudan. Steg för steg upptäcker han sanningen bakom deras beteende, en sanning han aldrig hade kunnat föreställa sig.

ISABELLE HUPPERT HAR huvudrolle­n i Paul Verhoevens ”Elle”, en film som beskrivs som en svart, satirisk psyk(o)thriller. Den legendaris­ke nederländs­ke regissören Verhoeven har tidigare regisserat science fiction-klassiker som ”Robocop”, ”Total recall” och ”Starship troopers” och andra omtalade filmer som ”Hollow Man” och ”Zwartboek”.

Isabelle Huppert fick sitt genombrott med ”Spetsknypp­lerskan” 1977 och har en meritlista som bräcker de flesta. Bland annat är hon en av blott fyra kvinnor, som två gånger har vunnit priset för Bästa skådespele­rska vid filmfestiv­alen i Cannes. För rollen i ”Elle” vann hon tidigare i år en Golden Globe. Filmen handlar om en stenhård kvinnlig chef för ett framgångsr­ikt datorspels­företag, som efter att ha blivit attackerad och våldtagen i sitt hem försöker hitta gärningsma­nnen.

Svensk-danska samprodukt­ionen ”Jätten”, skriven och regisserad av Johannes Nyholm, vann tre Guldbaggar vid årets svenska filmgala:

 ?? Bild: PRESSBILD/UIP/ SONY PICTURES ?? PSYKISK THRILLER. Laurent Lafitte spelar Patrick, granne till den framgångsr­ika spelföreta­gsledaren Michèle (Isabelle Huppert) i Paul Verhoevens ”Elle”.
Bild: PRESSBILD/UIP/ SONY PICTURES PSYKISK THRILLER. Laurent Lafitte spelar Patrick, granne till den framgångsr­ika spelföreta­gsledaren Michèle (Isabelle Huppert) i Paul Verhoevens ”Elle”.
 ?? Bild: PRESSBILD/SCANBOX ENTERTAINM­ENT ?? PRISAD FILM. Taraneh Alidoosti och Shahab Hosseini som Rana och Emad i ”The salesman”, som vann Guldpalmen i Cannes 2016
Bild: PRESSBILD/SCANBOX ENTERTAINM­ENT PRISAD FILM. Taraneh Alidoosti och Shahab Hosseini som Rana och Emad i ”The salesman”, som vann Guldpalmen i Cannes 2016

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden